"Postali su vojska"
0

The Wasington Post: Hezbolah se oporavio od neuspjeha i strašan je neprijatelj za Izrael

F. H.
Foto: Al Manar
Foto: Al Manar
Hezbolah se oporavio od neuspjeha bez presedana i on je strašan neprijatelj za Izrael, piše u tekstu Washington Posta, koji citira izraelske i libanske dužnosnike.

“Nakon niza nevjerovatnih gubitaka, Hezbolah vodi žestoku borbu protiv izraelskih snaga na jugu Libana, dok nastavlja lansirati rakete preko granice, naglašavajući otpornost skupine i ograničenja izraelske kopnene kampanje", napisao je Post.

Dalje se navodi da su izraelski dužnosnici procijenili da će vojne operacije trajati nekoliko sedmica, ali da su tri sedmice kasnije ponovo tvrdili da će im trebati još nekoliko sedmica, što je izazvalo zabrinutost kod jer je rat postao spor, što je definisalo i prošle ratove Izraela u Libanu.

"Obnovljeni Hezbolah oštetio je premijera Benjamina Netanyahuov dom u napadu dronom tokom vikenda i upozorio je da dolazi 'nova faza eskalacije", navodi se.

Dodaje se da se libanska skupina otpora "oporavila od svojih neviđenih neuspjeh, uključujući prodiranje u elektronske uređaje i ubistvo većine višeg vodstva, zahvaljujući fleksibilnoj komandnoj strukturi, pomoći iz Irana i godinama planiranja za izraelsku invazije". Post je ovo naveo citirajući trenutne i bivše libanske dužnosnike.

"Oni su strašan neprijatelj", citirao je Post izraelskog vojnog dužnosnika. Dodao je da su "militanti Hezbolaha bolje obučeni, iskusniji nakon borbi u Siriji i naoružani naprednijim oružjem nego 2006., tokom njihovog posljednjeg rata s Izraelom".

Izraelski dužnosnik također je rekao da se Hezbolah transformirao iz organizacije u vojsku.

Što se tiče kopnene invazije, novine su rekle da ako se Hezbolah uspije rekonstituirati, Izrael bi se mogao naći uvučen u puno duži i skuplji sukob.

Bivši i sadašnji libanski dužnosnici rekli su da je grupa vratila svoje temelje velikim dijelom jer djeluje na poznatom terenu na jugu, gdje može izvoditi napade u gerilskom stilu.

"Operativci Hezbolaha koriste neravne padine i strme doline u svoju korist", rekli su dužnosnici za The Post.