Južni dio grada
0

Tijelo komandanta Hezbolaha pronađeno ispod ruševina stambene zgrade u Bejrutu

V. K.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Dan nakon izraelskog napada na jug Bejruta, tijelo komandanta Hezbolaha Fuada Shukra pronađeno je ispod ruševina.

Ovu informaciju su za Reuters potvrdili sigurnosni izvori u Libanu te su naglasili kako je tijelo pronađeno ispod ruševina stambene zgrade koja je pogođena u izraelskom zračnom napadu.

Podsjetimo, izraelske snage izvele su zračne udare na južni dio Bejruta koji je ujedno i dio grada u kojem se nalaze i pripadnici Hezbolaha. Iako se na početku govorilo o tome kako je Shukr preživio napad, izraelska vojska je u utorak uvečer saopćila kako je ubila ovog visokorangiranog dužnosnika Hezbolaha.

"Borbeni avioni napali su Bejrut i ubili Fuada Shukra, najvišeg vojnog komandanta Hezbolaha. On je bio i desna ruka te savjetnik za upravljanje ratom ove organizacije. On je je vodio Hezbolahove operacije protiv Izraela od 8. oktobra i bio odgovoran za napad na Golanskoj visoravni te ubistvo djece u Majdal Shamsu", naveo je glasnogovornik izraelske vojske Daniel Hagari.

Kao šefu strateškog odjela, povjerena mu je većina naprednog Hezbolahovog naoružanja.

"To su precizni projektili, krstareće rakete, rakete dugog dometa te bespilotne letjelice. Mahsan se pridružio Hezbolahu 1985. godine i od tada je bio na raznim visokim pozicijama u organizaciji", naveli su iz IDF-a.