"pribjegao zločinima"
4

Tim saveznih tužitelja iznio nove detalje Trumpove optužnice vezane za izbore 2020. godine

S. Š.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U novom nezapečaćenom sudskom podnesku piše da je Donald Tramp "pribjegao zločinima kako bi pokušao da ostane na funkciji", nakon što je izgubio na američkim predsjedničkim izborima 2020. godine.

Bivši američki predsjednik Donald Trump "pribjegao je zločinima" u neuspjelom pokušaju da zadrži vlast nakon što je izgubio na izborima 2020. godine, rekli su savezni tužioci u sudskom podnesku koji je otvoren u srijedu. Tvrdi se da bivši predsjednik nema pravo na imunitet od krivičnog gonjenja.

Zahtjev da Trump ne bude zaštićen od krivičnog gonjenja je podnio tim specijalnog tužitelja Jacka Smitha nakon mišljenja Vrhovnog suda kojim je bivšim predsjednicima dodijeljen imunitet za službene radnje koje preuzimaju na dužnosti, sužavajući djelokrug tužilaštva koje tereti Trumpa za zavjeru da poništi rezultate izbora na kojima je izgubio od Joe Bidena.

Iako su višemjesečna kongresna istraga i sama optužnica do detalja zabilježile Trumpove napore da poništi izbore, u podnesku se navode ranije nepoznati izvještaji koje su otkrili Trumpovi najbliži saradnici.

Svrha podneska je da se uvjeri američka okružna sutkinja Tanja Chutkan da su krivična djela za koja se optužnica tereti privatna, a ne službena djela i da stoga mogu ostati dio optužnice kako se slučaj dalje odvija, pojašnjava Euronews.

"Iako je optuženi bio aktuelni predsjednik tokom zavjere za koje se tereti, njegova šema je u osnovi bila privatna", rekao je tim tužitelja Smitha te dodao:

"Radeći sa timom privatnih zavjerenika, optuženi je djelovao kao kandidat kada je koristio više kriminalnih sredstava da prevarom i obmanom poremeti funkciju vlade putem koje se prikupljaju i broje glasovi - funkciju u kojoj je okrivljeni, kao Predsjednik, nije imao zvaničnu ulogu", zaključili su.

Iako su izgledi za suđenje neizvjesni, posebno ako Trump dobije predsjedništvo i novi državni tužilac zatraži odbacivanje slučaja, podnesak ipak funkcioniše kao putokaz za svjedočenje i dokaze koje bi tužioci iznijeli pred porotu.