Analiza BBC-a
45

Tim Walz se predstavio Americi: Demokrate se nadaju da će privući bijele glasače iz srednje klase

N. Ž.
Tim Walz (Foto: EPA-EFE)
Tim Walz (Foto: EPA-EFE)
Potpredsjednički kandidat Demokratske stranke Tim Walz održao je govor kojim je prihvatio nominaciju za novembarske izbore, a BBC je analizirao njegovu poruku glasačima.

Demokrate žele da predstave Walza kao "srednjeameričkog oca" koji bi se svidio bijelim glasačima srednje i radničke klase, koji su u prethodnih nekoliko izbornih ciklusa glasali za Donalda Trumpa.

Prije Walza su na binu Demokratske nacionalne konvencije izašli igrači američkog fudbala koje je, kao asistent trenera, ovaj političar 1999. godine vodio do državnog šampionata. To je jedan od ključnih dijelova Walzove prošlosti koji demokrati žele staviti u fokus, a tome u prilog ide i činjenica da su delegati držali znakove na kojima je pisalo "Trener Walz."

Prema analizi BBC-a, predstaviti Walza kao trenera američkog fudbala je bitno za glasove bijelih glasača iz "srednje Amerike", koji se identifikuju s ovakvim osobama. Ti glasači žive, između ostalog, u saveznim državama poput Michigana i Wisconsina, za koje će se žestoko boriti Harris i Trump u novembru.

Oko ove poruke je Walz i napisao svog govor kojim je prihvatio nominaciju. Ključne teme bile su njegovo iskustvo u Nacionalnoj gardi, rad u srednjoj školi kao nastavnik, te sve što je radio kao član Kongresa i guverner savezne države Minnesota.

Važna poruka bila je i "gledajte svoje posla" (Mind your own business, engl.), koju je Walz ukomponovao u svoje govore otkad je preuzeo nominaciju za potpredsjednika SAD-a. Ova poruka bi trebala rezonirati s tom grupom glasača koji veliki naglasak stavljaju na slobode i težnju da ih politika "ostavi na miru."

“Kad mi, demokrate, govorimo o slobodi, mislimo na vašu slobodu da stvorite bolji život za sebe i ljude koje volite. Slobodu da donosite odluke o vlastitoj zdravstvenoj zaštiti. I, da, slobodu vaše djece da idu u školu bez brige da će biti ubijena u hodnicima”, rekao je Walz.

Naglašavao je i brojne uspjehe svog mandata na mjestu guvernera koji rezoniraju s ciljnom publikom bijelih glasača iz srednje klase, poput besplatne hrane za djecu u javnim školama te smanjenju poreza za radničku klasu.

Međutim, kako dalje piše BBC, Walz je uvijek vraćao na svoje iskustvo trenera američkog fudbala. Tokom govora je pravio brojne reference na ovo iskustvo, a publika mu je često skandirala "treneru."

“Četvrta je četvrtina. Zaostajemo za jedan gol. Ali smo u napadu. Idemo prema protivničkom polju. I, pogledajte, imamo pravi tim da pobijedimo”, rekao je Walz, nastavljajući s temom trenera američkog fudbala.

BBC dalje ističe da su tokom treće noći Demokratske nacionalne konvencije pričali i drugi političari koji su bili pri vrhu liste za potpredsjedničkog kandidata, poput ministra za transport Petea Buttigiega ili guvernera Pennsylvanije Josha Shapira, što je stvorilo kontrast koji je pokazao zašto je Harris izabrala upravo Walza.

Govorio je svojim autentičnim "srednjeameričkim" naglaskom, hvalio uspjehe koji se tiču samo srednje klase, te apelirao na nešto što ovaj dio SAD-a smatra važnim dijelom svog identiteta. Time je, smatraju analitičari BBC-a, Walz pokazao da je bio savršen izbor za pokušaj da se ovi glasači ponovo približe demokratama.