Odbila želje Kijeva
15

Time izvještava da Harris i Zelenski imaju zategnute odnose još od prije početka ruske invazije

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Potpredsjednica SAD-a Kamala Harris odbila je prijedlog Ukrajine o preventivnim sankcijama protiv Moskve u februaru 2022. godine, nekoliko dana prije ruske invazije Ukrajine u punom opsegu, piše Time.

Novinar Times Shuster opisuje sastanak između Harrisa i ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na marginama Minhenske sigurnosne konferencije 2022. godine. Obojica su se složili da će se ruska invazija vrlo vjerovatno dogoditi uskoro.

Zelenski je pozvao SAD da uvede preventivne sankcije protiv Rusije, tvrdeći da bi to prisililo ruskog vladara Vladimira Putina da preispita svoju odluku o invaziji na Ukrajinu i opskrbi Ukrajinu svim oružjem koje će joj trebati, uključujući protuzračne sisteme, borbene avione i artiljeriju.

Prema riječima ukrajinskih dužnosnika prisutnih na sastanku, Harris je odbila oba prijedloga.

Izvor Timesa u Bijeloj kući objasnila je da SAD smatra puku prijetnju sankcijama učinkovitijim sredstvom odvraćanja od njihovog nametanja te da je naoružavanje Ukrajine moglo ojačati Putinovo uvjerenje da je Ukrajina "država NATO-ov klijent".

"Potpredsjednica Harris bila je snažna zagovornica trajne potpore SAD-a Ukrajini i opetovano je izrazila nepokolebljivu predanost podršci narodu Ukrajine dok se brani od ruske brutalne agresije", dodao je izvor.

Time u članku sugerisao da je sastanak 2022. godine "postavio ton za odnos" između Zelenskog i Harrisa "koji nikada nije bio posebno topao" (iako ne objašnjava zašto).

Napominje se da Harris nikada nije posjetila Ukrajinu, čak ni nakon početka invazije punog opsega, iako se šest puta susrela sa Zelenskim. Njihov posljednji sastanak bio je na marginama Globalnog mirovnog samita u Švicarskoj u junu.

"Na svojim sastancima s ukrajinskim dužnosnicima posljednjih godina, pokazala je suosjećanje za njihovu nevolju, rekao je jedan od njih, 'ali ja bih to nazvao formalnim suosjećanjem, prema protokolu'", piše Shuster.