Stručnjaci upozoravaju
26

Tokom jučerašnjeg globalnog pada IT sistema online pušten veliki broj zlonamjernih web stranica

M. G.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Agencija za cyber obavještavanje Australije objavila je u subotu da se "zlonamjerne web stranice i neslužbeni kod" puštaju online, tvrdeći da pomažu u oporavku od globalnog digitalnog prekida koji se desio u petak, a koji je pogodio medije, maloprodajne trgovce, banke i aviokompanije.
Australija je bila jedna od mnogih zemalja pogođenih ovim prekidom koji je izazvao haos širom svijeta nakon neuspješnog ažuriranja softvera iz CrowdStrike-a.

U subotu, Australijska Direkcija Signala (ASD) - agencija za cyber obavještavanje zemlje - saopćila je da su "brojne zlonamjerne web stranice i neslužbeni kod pušteni tvrdeći da pomažu entitetima da se oporave od široko rasprostranjenih prekida uzrokovanih tehničkim incidentom CrowdStrike-a".

Na svojoj web stranici, agencija je izjavila da njen centar za cyber sigurnost "snažno ohrabruje sve korisnike da izvore svojih tehničkih informacija i ažuriranja traže samo iz službenih izvora CrowdStrike-a".

Ministrica za cyber sigurnost Clare O'Neil izjavila je na društvenoj mreži X u subotu da Australijanci trebaju "biti na oprezu zbog mogućih prevara i pokušaja phishinga".

Petkov prekid je pogodio Commonwealth Bank of Australia (CBA.AX), najveću banku u zemlji, koja je izjavila da neki korisnici nisu mogli prenijeti novac. Nacionalna aviokompanija Qantas (QAN.AX) i aerodrom u Sydneyu izjavili su da su letovi bili odgođeni, ali su i dalje letjeli.

Kako se oporavak nastavlja, stručnjaci kažu da je prekid u fokus stavio zabrinutost da mnoge organizacije nisu dobro pripremljene za implementaciju planova za vanredne situacije kada dođe do kvara na jednoj tački kvara kao što je IT sistem ili dio softvera u njemu.

Ali ovi će se prekidi ponoviti, kažu stručnjaci, sve dok se više nepredviđenih situacija ne ugradi u mreže i dok organizacije ne uvedu bolje rezervne kopije.

Premijer Anthony Albanese je kasno u petak izjavio da nije bilo utjecaja na kritičnu infrastrukturu, državne usluge ili hitne telefonske sisteme.

CrowdStrike - koji je ranije dosegao tržišnu vrijednost od oko 83 milijarde dolara - je glavni pružatelj usluga cyber sigurnosti, sa blizu 30.000 pretplatnika širom svijeta.