Na jugu zemlje
42

Tragedija u Italiji: U eksploziji plina poginula četiri člana jedne porodice

B. R.
Kuća na jugu Italije, koja se urušila usljed eksplozije plina (Foto: Vigili del Fuoco)
Kuća na jugu Italije, koja se urušila usljed eksplozije plina (Foto: Vigili del Fuoco)
Četiri člana jedne porodice, među kojima je dvoje djece, jučer su poginula u eksploziji plina na jugu Italije.

Plin je eksplodirao u dvospratnoj kući u gradu Saviano, u blizini Napulja, a tom prilikom poginuli su brat i sestra, njihova majka i baka te se kuća djelimično urušila. Vatrogasci su saopćili da su otac i novorođenče izvučeni živi iz ruševina.

Lokani mediji su objavili da je otac teško povrijeđen i da je zadržan u bolnici u Napulju dok povrede novorođenčeta nisu opasne po život. Roditelji i troje djece su živjeli na jednom spratu kuće dok je baka živjela na spratu iznad njih.

"Vatrogasci su oca i novorođenče izvukli žive, provjerivši njihovo zdravstveno stanje na mjestu nesreće, dok za dječaka i djevojčicu, čija su beživotna tijela pronađena, nisu mogli učiniti ništa", naveli su iz vatrogasne službe.

Šestočlana porodica živjela u urušenoj kući (Foto: Vigili del Fuoco)
Šestočlana porodica živjela u urušenoj kući (Foto: Vigili del Fuoco)

Nadležni nisu potvrdili starost poginule djece, ali su lokalni mediji objavili da su imala četiri i šest godina. Eksplozija se dogodila u 7 sati prema lokalnom vremenu. Vatrogasci su u jutarnjim satima pronašli djecu i oca, a zatim su cijeli dan tražili majku. Njeno beživotno tijelo je pronađeno u 16:45 sati.

Glasnogovornik vatrogasaca Luca Cari je izjavio novinarima da su vatrogasci morali biti veoma oprezni i da su polako djelovali kako bi izbjegli dodatno urušavanje kuće. Hitne službe su uz pse tragače do noćnih sati tragali za bakom, koja je i pronađena naredni dan, jedan sat poslije ponoći.

Istraga se nastavlja kako bi se utvrdili tačni uzroci urušavanja kuće, ali trenutno sve ukazuje na to da se kuća urušila usljed eksplozije plina. U spašavanju je učestvovalo više od 60 volontera civilne zaštite.