(Ne)očekivan susret
0

Trump će se vjerovatno sastati sa Zelenskim sljedeće sedmice: Hoće li mu predstaviti "Plan pobjede"?

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Američki predsjednički kandidat Donald Trump rekao je u srijedu da će se "vjerovatno" sastati s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, koji će sljedeće sedmice boraviti u SAD-u.

Zelenski se planira obratiti na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a o ratu Rusije u njegovoj zemlji.

"Vjerovatno, da", odgovorio je Trump na pitanje novinara da li će se sastati s ukrajinskim liderom.

Zelenski je u avgustu rekao da želi predstaviti mirovni plan američkom predsjedniku Joe Bidenu, Kamali Harris i Trumpu.

Trump i Zelenski nisu razgovarali od nekadašnjeg mandata bivšeg nekadašnjeg predsjednika.

Ukrajinski predsjednik je rekao kako njegov tzv. Plan pobjede ima cilj donijeti mir Ukrajini, uz istovremeno održavanje jakog zemlje i izbjegavanje svih "zamrznutih sukoba" koji je sada završen nakon mnogo konsultacija.

On je obećao da će Bidenu predstaviti svoj plan, vjerovatno sljedeće sedmice kada bude u SAD-u. Dok je svakodnevno izvještavao o pripremi plana, Zelenski je dao nekoliko naznaka o sadržaju, ukazujući samo na to da on ima za cilj stvaranje uslova prihvatljivih za Ukrajinu, koja je sada u ratu sa Rusijom više od dvije i po godine.

Bidenova administracija još uvijek nije uvjerena da bi Ukrajini trebala dati ovlasti da lansira rakete dugog dometa dublje u Rusiju, a američki zvaničnici kažu da traže detaljnije informacije o tome kako bi Kijev koristio oružje i kako se ono uklapa u širu strategiju za rata, izvijestio je u srijedu Associated Press.

Američki zvaničnici rekli su da su zatražili od Ukrajine da jasnije navede svoje borbene ciljeve.