Direktna prijetnja
126

Trump: Iran treba raznijeti u paramparčad ako je umiješan u napad na američkog kandidata na izborima

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donald Trump kaže da Iran treba raznijeti "u paramparčad" ako je Islamska Republika umiješana u nanošenje štete kandidatu za Bijelu kuću ili bivšem predsjedniku SAD-a.

Provokativne izjave dolaze nakon što su američke obavještajne službe upozorile na prijetnje iz Teherana po život Trumpa nakon dva očigledna pokušaja ubistva u posljednjih nekoliko mjeseci.

"Kao što znate, dogodila su se dva pokušaja atentata na moj život za koje znamo, a oni mogu, ali ne moraju uključivati ​​- ali moguće jesu - Iran. Da sam ja predsjednik, obavijestio bih državu koja prijeti, u ovom slučaju Iran, da ćemo, ako učinite bilo što da naudite toj osobi, raznijeti vaše najveće gradove i samu zemlju u paramparčad", rekao je Trump na događaju u kampanji u Sjevernoj Karolini.

Trump dalje kaže da su njemu i Sjedinjenim Državama “Iran vrlo direktno prijetio” i da Teheranu mora stići čvrsta poruka da će doći do najtežih posljedica ako bude upleten u zavjere da se ubije ili povrijedi američki predsjednik ili kandidat.

“Najbolji način da to učinite je preko ureda predsjednika, da ako izvršite bilo kakav napad na bivše predsjednike ili kandidate za predsjednika, vaša zemlja bude raznesena u paramparčad, kako mi kažemo", kazao je.

Trump također kaže da je "čudno" da je iranski predsjednik Masoud Pezeshkian ove sedmice u New Yorku i da mu je pružena značajna zaštita dok prisustvuje Općoj skupštini Ujedinjenih nacija, iako se pojavljuju vijesti o prijetnjama.

"Imamo velike sigurnosne snage koje ga čuvaju, a ipak prijete našem bivšem predsjedniku i vodećem kandidatu da postane sljedeći predsjednik Sjedinjenih Država", rekao je Trump.