Napadač uhapšen
57

Trump je bio meta današnje pucnjave, FBI: Pronađen "Kalašnjikov", čini se kao pokušaj atentata

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Pripadnici američke Tajne službe otvorili su vatru na muškarca naoružanog vatrenim oružjem, za kojeg su vjerovali da je ciljao Donalda Trumpa dok je igrao golf na svom terenu u West Palm Beachu na Floridi, prema izjavama dva izvora upoznata s incidentom.
Agenti su bili nekoliko rupa ispred Trumpa kada su primijetili oružje koje je virilo kroz grmlje, rekao je jedan od izvora. Muškarac je potom pobjegao u vozilu koje je kasnije pronađeno. Na mjestu događaja pronađena je puška tipa AK.

Trump je bio u blizini, ali je siguran, potvrdila je Trumpova kampanja. "Predsjednik Trump je na sigurnom nakon pucnjave u njegovoj blizini. Trenutno nemamo dodatnih informacija," rekao je direktor komunikacija Trumpove kampanje, Steven Cheung.

Lokalni zvaničnici Palm Beacha obaviješteni su od strane lokalne policije da vjeruju da je Trump bio meta, prema osobi upoznatoj sa situacijom.

U svojoj izjavi, FBI je naveo: "FBI je reagovao u West Palm Beachu na Floridi i istražuje ono što se čini kao pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Trumpa."

"Imamo jednu osobu u pritvoru koja je potencijalni osumnjičeni," rekli su zvaničnici Palm Beacha.

"Imamo još posla na slučaju, ali kao što obično radimo, čim odlučimo da ga smjestimo u okružni zatvor i podignemo optužbe, obavijestit ćemo vas, zajedno sa njegovom slikom i pozadinom," dodali su.

Specijalni agent FBI-a, Jeffrey B. Veltri, šef terenskog ureda u Miamiju, izjavio je:

"Ono što nam je sada potrebno jeste da javnost izbjegava područje oko golf terena. Nastavit ćemo podržavati ovu istragu svim resursima FBI-a, u saradnji s našim partnerima."

Osumnjičeni uključen u incident s vatrenim oružjem na Trumpovom golf terenu na Floridi bacio je svoju pušku tipa AK i pobjegao u SUV, prema izjavama zvaničnika za Associated Press.

Osumnjičeni je potom uhapšen u susjednoj oblasti bez prijavljenih povreda. Vatreno oružje pronađeno je na mjestu događaja u blizini Trumpovog Međunarodnog Golf Kluba West Palm Beach, prema informacijama dva zvaničnika.