Objavio javno
63

Trump još jednom pokazao neobičan pristup diplomatiji: Svima za oko zapao odgovor na pismo Abbasa

V. K.
Republikanski kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump u petak će se sastati s premijerom Izraela Benjaminom Netanyahuo, a ni najava ovog susreta nije mogla proći bez Trumpovog neuobičajenog pristupa diplomatiji.
Naime, Trump je društvenoj mreži Truth Social najavio kako će se sastati s Netanyahuom, ali je također naglasio kako se još više raduje tome što će, ukoliko postane predsjednik SAD-a, ostvariti mir na Bliskom istoku.

Tom prilikom, Trump je podijelio i pismo koje je dobio od predsjednika Palestinske samouprave Mahmouda Abbasa u kojem se Abbas osvrnuo na pokušaj ubistva Trumpa.

"Nasilje ne smije imati mjesto u svijetu zakona i poretka. Sve razlike je potrebno rješavati kroz komunikaciju i slobodu govora. Želim vam mnogo snage i sigurnosti", navodi se u dijelu pisma Abbasa.

Ono što je zanimljivo jeste da je Trump odgovorio na ovo pismo i to na sebi svojstven način.

"Mahmoud, tako lijepo. Hvala ti. Sve će biti dobro. Sve najbolje, Donald Trump", stoji u zaključku.

Podsjetimo, Benjamin Netanyahu je već započeo diplomatsku turneju po SAD-u, a održao je i govor u Kongresu Sjedinjenih Američkih Država.

"Na Bliskom istoku, iranska osovina terora suočava se sa Amerikom, Izraelom i našim arapskim prijateljima. To je sukob između barbarstva i civilizacije, između onih koji veličaju smrt i onih koji posvećuju život. Da bi snage civilizacije trijumfovale, Amerika i Izrael moraju stajati zajedno", rekao je Netanyahu u govoru u Kongresu SAD-a