Predizborni govor
67

Trump nagovijestio da bi ukrajinski upad u Kursk mogao izazvati treći svjetski rat

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Republikanski predsjednički kandidat SAD-a Donald Trump implicirao je da operacija Ukrajine u ruskoj Kurskoj oblasti može rizikovati početak Trećeg svjetskog rata.

Trump je ovo kazao tokom govora Udruzi Nacionalne garde Sjedinjenih Američkih Država u Detroitu, kako prenosi European Pravda Trump je uvjeren da je on jedina osoba koja može obećati da će okončati rat između Rusije i Ukrajine i spriječiti "treći svjetski rat".

Spomenuo je "nadiranje u Rusiju", jasno misleći na napredovanje ukrajinskih odbrambenih snaga u Kursku oblast.

"Pogledajte što se trenutno događa s Ukrajinom, jurišaju na Rusiju, u redu. Završit ćemo u trećem svjetskom ratu", kazao je Trump.

Republikanski predsjednički kandidat ponovno je obećao okončanje rata u Ukrajini ako pobijedi na izborima.

"Prije nego uopće stignem u Ovalni ured, nedugo nakon što osvojim mjesto predsjednika, dat ću riješiti užasni rat između Rusije i Ukrajine. Riješit ću ga vrlo brzo", rekao je Trump.

Ranije je Washington Post izvijestio da je od početka operacije u Kurskoj oblasti Ukrajina intenzivirala svoj zahtjev Bidenovoj administraciji da dopusti napade ATACMS-a na ruske aerodrome unutar ruskog teritorija.

Pentagon je izjavio da je napredovanje Ukrajine u Kurskoj oblasti u skladu s američkom politikom, ali je dodao da još uvijek ne podržava dalekometne udare na ruski teritorij.