Priznanje okupacije
59

Trump navodno već pregovara s Putinom koliko će dijelova Ukrajine moći zadržati Rusija

F. H.
Mapa:Liveuamap
Mapa:Liveuamap
Dvojica stručnjaka za nacionalnu sigurnost s vezama s vjerovatnim američkim republikanskim predsjedničkim kandidatom Donaldom Trumpom rekli su da Trump pregovara s ruskim liderom Vladimirom Putinom o tome koliko ukrajinskog teritorija Moskva može zadržati.

U članku Politica se navodi da Trump razmišlja o dogovoru prema kojem se NATO ne bi širio prema istoku, posebno u Ukrajinu i Gruziju, te da razgovara s Putinom o tome "koliko ukrajinskog teritorija Moskva može zadržati".

Osim toga, u članku se navodi da Trump ne samo da očekuje da će evropske zemlje dramatično povećati svoju potrošnju na NATO kada on postane predsjednik (što je bila njegova glavna tvrdnja dok je bio predsjednik), već i da će poduzeti ono što Dan Caldwell, stručnjak za odbranu upoznat s razmišljanja među Trumpovim savjetnicima za nacionalnu sigurnost, opisuje kao "radikalnu preorijentaciju" NATO-a.

"Istina, malo je vjerojatno da bi Trump odmah napustio NATO, prema intervjuima s bivšim Trumpovim dužnosnicima za nacionalnu sigurnost i obrambenim stručnjacima koji će vjerovatno služiti u drugom Trumpovom mandatu. Ali čak i ako formalno ne napusti organizaciju, to ne znači da bi NATO netaknut preživio drugi Trumpov mandat" naveo je.

Ranije su se pojavile informacije da je Trump u privatnim razgovorima rekao da bi mogao okončati ruski rat protiv Ukrajine prisiljavanjem Ukrajine da se odrekne okupiranog Krima i Donbasa.