Čeka se zvanični stav
112

Trump okrivio Bidena i Harris zbog napada na Izrael: "Da sam ja predsjednik - to se ne bi dogodilo"

I. Sa.
Bivši ameički predsjednik Donald Trump rekao je da se napadi u Izraelu "ne mogu zaboraviti" te je "uperio prst" u administraciju sadašnjeg američkog predsjednika Joe Bidena.
"Želim da osudim zli napad na Izrael koji se dogodio, projektil koji je lansirao Hezbolah ubio je najmanje desetak djece. Igrali su na fudbalskom terenu na Golanskoj visoravni", rekao je Trump te dodao:

"Današnji napad na Izrael ne može se zaboraviti i ostat će upisan kao još jedan trenutak u historiji koji su stvorili slab i neefikasni predsjednik i potpredsjednica Sjedinjenih Država".

Prokomentarisao je da se to nikada ne bi desilo da je on predsjednik.

"Ponovit ću ono što sam i ranije rekao, nikada se ne bi dogodio ni onaj napad 7. oktobra kada je sve počelo“, izjavio je Trump.

Dok se komentar tek očekuje od Joe Bidena i Kamale Harris, Vijeće za nacionalnu sigurnost Bijele kuće je u saopćenju navelo da će SAD "nastaviti podržavati napore za okončanje ovih strašnih napada duž Plave linije, što mora biti glavni prioritet".

"Naša podrška sigurnosti Izraela je nepokolebljiva protiv svih terorističkih grupa koje podržava Iran, uključujući libanonski Hezbolah", navelo je Vijeće.

U međuvremenu, visoki predstavnik EU za vanjsku politiku Josep Borrell pozvao je na nezavisnu međunarodnu istragu o napadima i pozvao na uzdržanost.

"Šokantne slike sa fudbalskog terena u druzskom gradu Majdal Shams. Oštro osuđujem ovo krvoproliće. Pozivamo sve strane na krajnju uzdržanost i izbjegavanje daljnje eskalacije", objavio je na mreži X.