Rekao da će mu pomoći
39

Trump okrivio Volodimira Zelenskog za rat u Ukrajini: "Nije to smio dopustiti"

N. Ž.
Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Reuters)
Volodimir Zelenski i Donald Trump (Foto: Reuters)
Kandidat za predsjednika SAD-a Donald Trump gostovao je na jednom podcastu tokom kojeg je za rat u Ukrajini okrivio predsjednika ove države Volodimira Zelenskog.

Iako je riječ o ruskoj agresiji, prvoj otvorenoj invaziji jedne države na drugu u prethodnih 30 godina u Evropi, Trump tvrdi da je krivac Zelenski, a posebno je kritikovao činjenicu da je Ukrajina dobila mnogo novca za svoje odbrambene napore.

"Ko je još ikada dobio toliko novca u historiji? Nikada nisu bile takve cifre. I to ne znači da ne želim da mu pomognem jer se vrlo loše osjećam zbog tih ljudi. Ali on nije trebao da dopusti da ta rat počne", rekao je Trump.

Pri tome je Zelenskog nazvao "jednim od najboljih prodavača", referirajući se na količine novca koje je Ukrajina dobila od svojih saveznika od početka rata.

Inače, historija između Zelenskog i Trumpa nije počela 2022. godine, kada je Rusija pokrenula agresiju na Ukrajinu.

U julu 2019. godine, nakon što je Zelenski pobijedio na predsjedničkim izborima u Ukrajini, Trump ga je, kao tadašnji predsjednik SAD-a, nazvao da mu čestita.

Tokom tog razgovora, kako su istakli pojedini pravni analitičari, Trump je direktno od Zelenskog tražio istragu vezanu za poslove Huntera Bidena, sina od Joea Bidena. Također, kroz cijeli razgovor je potencirao finansijsku pomoć SAD-a za Ukrajinu.

Zbog ovog poziva je u američkom Kongresu u septembru 2019. godine pokrenut opoziv Trumpa, koji je prošao kroz donji dom, ali je zaustavljen u Senatu.

Nakon što je izgubio mjesto u Bijeloj kući, Trump se više puta sastajao s Zelenskim, a posebno u prethodnih nekoliko mjeseci, tokom njegove predsjedničke kampanje. Trump i dalje insistira na tome da ima "vrlo dobre odnose" s predsjednikom Ukrajine.