Suluda ideja
65

Trump ponovo zaprepastio svijet kazao da je predlagao Dani Whiteu da napravi UFC za migrante

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Bivši predsjednik Donald Trump u subotu je rekao da je predsjedniku UFC-a Dani Whiteu iznio ideju o "migrantskoj ligi boraca", ponovno koristeći dehumanizirajući jezik za opisivanje ljudi koji ilegalno ulaze u SAD.

"Rekao sam, 'Dana, imam ideju: zašto ne osnuješ migrantsku ligu boraca i imaš svoju regularnu ligu boraca. A onda imate prvaka svoje lige - ovo su najveći borci na svijetu - borite se protiv prvaka migranata. Mislim da bi tip migranata mogao pobijediti, eto koliko su čvrsti", rekao je vjerovatni predsjednički kandidat GOP-a na skupu kršćanskih konzervativaca u Washingtonu.

Trump je dodao: "Nije mu se previše svidjela ta ideja, ali zapravo, to nije najgora ideja koju sam ikada imao."

Bivši predsjednik ponovio je komentare na predizbornom skupu u Philadelphiji kasnije u subotu.

Kampanja predsjednika Joea Bidena brzo je osudila komentare u subotu poslijepodne.

"Prikladan za tog osuđenog kriminalca, Donald Trump je proveo vrijeme na vjerskoj konferenciji prijeteći da će uhapsiti Latinoamerikance, hvaleći se otimanjem sloboda Amerikanaca i obećavajući da će biti još ekstremniji ako ponovno dođe na vlast. Trumpova nekoherentna, neoštrena tirada pokazala je biračima njegovim vlastitim riječima da je on prijetnja našim slobodama i da je previše opasan da bi ga se ponovno pustilo u blizinu Bijele kuće", rekla je glasnogovornica Sarafina Chitika.

Bivši predsjednik opetovano je koristio dehumanizirajuću i zapaljivu retoriku kada je govorio o imigrantima i učinio je raspirivanje strahova o nedokumentiranim imigrantima koji prelaze američko-meksičku granicu glacnim dijelom predizborne kampanje.

Rekao je na predizbornom skupu u Ohiju u martu da misli da neki migranti bez dokumenata "nisu ljudi", a sedmicama kasnije rekao je da misli da migranti bez dokumenata koji počine nasilne zločine "nisu ljudi" nego "životinje".

Trump je koristio jezik kojim se često služe bijeli rasisti i nativisti kada je u prošlogodišnjem intervjuu ustvrdio da imigranti bez dokumenata "truju krv naše zemlje". Bidenova kampanja povukla je vezu između komentara i Adolfa Hitlera, koji je pisao o "kontaminaciji krvi" ili "trovanju krvi" u "Mein Kampfu".