Skup u Virginiji
54

Trump poručio da Kina i Rusija neće biti američki neprijatelji ako SAD ima pametnog predsjednika

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Donald Trump je rekao da ako SAD ima "pametnog predsjednika", zemlje poput Rusije, Kine i Sjeverne Koreje (DNRK) prestat će biti neprijatelji Sjedinjenih Država.

Govoreći pred mnoštvom svojih pristalica na predizbornom skupu u Virginiji, Trump je rekao da gore navedene zemlje ne poštuju sadašnjeg američkog predsjednika Joea Bidena.

"Imamo neprijatelje izvana - Kinu, Rusiju, Sjevernu Koreju. Ali oni zapravo nisu neprijatelji ako imate pametnog predsjednika. Nisu neprijatelji, učinit ćete da budu sjajni", rekao je Trump.

Također je ponovio da će rat između Ukrajine i Rusije moći riješiti nakon izborne pobjede i da će to učiniti prije nego što uđe u Bijelu kuću, iako nije objasnio kako.

Trump je tokom rasprave u četvrtak rekao da su neprihvatljivi uvjeti koje je iznio čelnik Kremlja Vladimir Putin, navodno kao uvjet za okončanje rata protiv Ukrajine koji je vodila Rusija.

Također vrijedi napomenuti da su mu Trumpovi savjetnici predstavili svoj plan za okončanje rata u Ukrajini. Naglašava da bi Trump mogao prekinuti vojnu pomoć Ukrajini ako ona odbije održati mirovne pregovore, dok će Moskva biti upozorena da će svako odbijanje pregovora dovesti do povećane potpore Kijevu.

Iz Trumpova štaba saopćili su da će prioritet njegovog potencijalnog drugog mandata biti što prije okončati ruski rat protiv Ukrajine.