Kremlj potvrdio
32

Trump tajno slao Putinu testove za Covid u vrijeme kad je nestašica bila i u SAD-u

N. V.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Kremlj je potvrdio da je bivši američki predsjednik i aktuelni kandidat za tu poziciju Donald Tramp poslao ruskom predsjedniku Vladimiru Putinu testove za koronavirus u vrijeme kada su i u SAD-u bili u oskudici, u ranim fazama pandemije.

Informacija je objavljena ove sedmice u knjizi američkog političkog novinara Boba Woodwarda.

Portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov je u četvrtak rekao novinarima da su "sve zemlje pokušale da se nekako međusobno razmjenjuju" u ranoj fazi pandemije, kada nije bilo dovoljno opreme.

"Poslali smo zalihe respiratora u SAD, oni su nam poslali ove testove", rekao je, dodajući da su u tom trenutku testovi bili rijetki na tržištu.

Peskov je tako u velikoj mjeri potvrdio raniji Woodwardov izvještaj, a knjiga otkriva kako je Trump tajno slao testove ruskom predsjedniku za njegovu ličnu upotrebu, uprkos nestašici u SAD-u. Navodno je Putin rekao Trumpu: "Ne želim da nikome kažeš jer će se ljudi naljutiti na tebe."

Woodward je također izvijestio da su Trump i Putin možda razgovarali i do sedam puta telefonom od 2021., uključujući i nakon ruske invazije na Ukrajinu u februaru 2022. godine. Peskov je, međutim, negirao ovu izjavu, rekavši da se pozivi "nisu desili".

Detalji o Trumpovim vezama s Putinom sadržani su u novoj knjizi Woodwarda, proslavljenog američkog novinara, koji je s Carlom Bernsteinom razotkrio skandal Watergate, koji je doveo do ostavke Richarda Nixona na mjesto američkog predsjednika.

Woodward je napisao i koautor je tri knjige o Trumpovom predsjedništvu. Njegov najnoviji rad stavlja u središte pažnje Bidenovo predsjedništvo i pokriva rusku invaziju u Ukrajini u punom obimu, izraelsku kampanju protiv Hamasa i unutrašnju politiku SAD-a.