Šokantno priznanje
11

Trumpov kandidat za potpredsjednika SAD-a priznao da "stvara priče" kako bi dobio pažnju medija

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
U nevjerovatnom priznanju, republikanski potpredsjednički kandidat, J.D Vance, rekao je da je spreman "stvarati priče" u kampanji dok je branio svoje lažne, rasističke glasine o kućnim ljubimcima koji su otimani i jedeni u gradu u njegovoj rodnoj državi Ohio.

Vanceove primjedbe došle su tokom pojavljivanja u nedjelju na CNN-ovoj emisiji State of the Union, gdje je rekao da osjeća potrebu "za stvaranjem priča kako bi ... mediji zapravo obratili pozornost na patnju američkog naroda".

Na pitanje voditeljice CNN-a Dana Basha jesu li lažne glasine oko Springfielda u državi Ohio "priča koju ste vi stvorili", Vance je odgovorio: "Da!" Potom je rekao da su te tvrdnje ukorijenjene u "izvještajima... birača" te da su on, kao i republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, javno govorili o njima kako bi skrenuli pozornost na relativno veliku haićansku populaciju Springfielda.

Vanceove primjedbe izazvale su hitan ukor američkog ministra prometa, Petea Buttigiega, demokrata koji podržava kandidatkinju svoje stranke za Bijelu kuću na izborima u novembru, Kamalu Harris.

“Izvanredno priznanje JD Vancea kada je rekao da će 'stvoriti priče' (to jest, lagati) kako bi preusmjerio medije. Sve ovo kako bi promijenio temu od prava na pobačaj, radnih mjesta u proizvodnji, oporezivanja bogat i druge stvari koje su jasno u pitanju na ovim izborima", napisao je Buttigieg na Twitteru.

Vance je dodatno uvrijedio ljude u Springfieldu koji su Haićani kao "ilegalce", iako je velika većina njih legalno u SAD-u kroz privremeni zaštićeni status (TPS) koji im je dodijeljen zbog nasilja i nemira u njihovoj domovin. Status se mora obnoviti nakon 18 mjeseci.

Glasine koje su se širile iz Springfielda dovele su do prijetnji bombom usmjerenim prema lokalnim bolnicama i vladinim uredima.