Kompanija Baykar
0

Turci objavili video s testiranja "Crvene jabuke": Kako zvuči motor nove bespilotne letjelice

V. K.
Direktor kompanije Baykar Selcuk Bayraktar objavio je novi videosnimak testiranja letjelice Kizilelma (Crvena jabuka), a koja bi uskoro trebala biti u upotrebi.

Iako je bespilotna letjelica Kizilelma obavila prvi let još 2022. godine, od tada se provodi niz dodatnih testiranja, a na red je došlo i testiranja rada motora, odnosno njegovog pokretanja.

"Treći prototip Kizilelma bespilotne letjelice prošao je kroz strukturne promjenem, a čini se da je s novim prototipom predstavljen novi motor", navedeno je.

Kompanija je rekla da će Kizilelma s autonomnim manevriranjem moći djelovati u tandemu s upravljanim letjelicama i da može nositi rakete zrak-zrak.

Borbeni mlazni avion bez posade predviđen je za izvođenje mnoštva vojnih akcija, kao što su strateški udari, bliska zračna podrška, raketni napadi, suzbijanje neprijateljske protivzračne odbrane i uništavanje neprijateljske protivzračne odbrane.

Kako je naglašeno, bespilotne letjelice će moći polijetati i slijetati s nosača aviona s kratkim pistama, uključujući turski jurišni brod Anadolu.