Oborili ga Iračani
0

Turska i Irak se koordinišu po pitanju obaranja turskog drona iznad naftom bogatog Kirkuka

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Turska je u koordinaciji s Irakom po pitanju obaranja bespilotne letjelice Aksungur turske proizvodnje u Kirkuku, rekao je glasnogovornik ministarstva vanjskih poslova Öncü Keçeli.

Keçeli je rekao da je Ministarstvo vanjskih poslova u kontaktu s iračkim kolegama kako bi rasvijetlili incident.

Ponovio je odlučnost Ankare u borbi protiv terorizma, rekavši da dvije zemlje imaju zajedničku volju u tom pogledu.

Ranije u četvrtak, irački vojni dužnosnik potvrdio je da je Aksungur, domaću bespilotnu letjelicu srednje visine i dugotrajne borbene letjelice (UCAV) koju je razvila Turkish Aerospace Industries (TAI), oborila iračka vojska u blizini grada bogatog naftom Kirkuka.

Dvije zemlje dijele dugu granicu, koja je bila prijelaz u Tursku za terorističku grupu PKK. Posjeta predsjednika Recepa Tayyipa Erdoğana Iraku 22. aprila označila je prekretnicu u odnosima Ankare i Bagdada, posebno u borbi protiv terorističke skupine PKK koja se smjestila u Iraku.

Susjedi su posljednjih godina bili u zavadi oko prekograničnih vojnih operacija Ankare protiv PKK-a sa sjedištem u planinskom području sjevernog Iraka, koje kontrolira poluautonomna regionalna vlada Kurdistana (KRG). Irak je rekao da operacije predstavljaju kršenje njegova suvereniteta, ali Ankara kaže da su potrebne kako bi se zaštitila.

U svojoj 40-godišnjoj terorističkoj kampanji protiv Turske, PKK je odgovoran za smrt više od 40.000 ljudi, uključujući žene, djecu, dojenčad i starije osobe.

Budući da su turske operacije dovele njegovu domaću prisutnost do istrebljenja, PKK je preselio veliki dio svojih operacija u uporište u planinama Qandil, koje se nalazi otprilike 40 kilometara jugoistočno od turske granice u Irbilu. Nije označena kao teroristička organizacija u Iraku, ali joj je zabranjeno pokretanje operacija protiv Turske s iračkog teritorija.