Dobar geografski položaj
20

Turska navodno pregovora sa Somalijom o izgradnji kosmodroma i testiranju raketa u ovoj državi

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Turska je vodila razgovore sa Somalijom o postavljanju lokacije za testiranje projektila i svemirskih raketa iz zemlje sa Roga Afrike, tvrdi Bloomberg pozivajući se na izvore.

Ankarin program balističkih raketa zahtijeva testiranje dugog dometa, a položaj Somalije na istočnom vrhu kopna Afrike idealan je za ispaljivanje prema Indijskom oceanu, rekli su ljudi koji su zamolili da ostanu anonimni raspravljajući o osjetljivim temama. Zemlja je blizu ekvatora, što je čini pogodnom lokacijom za svemirsku luku, rekli su. Testiranje u blizini ekvatora također može pomoći u povećanju dometa i učinkovitosti svemirskih raketa.

Turska je dugo težila pridružiti se svemirskoj utrci kojom tradicionalno dominiraju globalne sile, a planovi za lansiranje rakete su u toku već nekoliko godina. To bi potencijalno moglo biti ispaljeno iz Somalije, rekli su ljudi. Turski dužnosnici uvjereni su da će Somalija pristati na njihov zahtjev. Tursko ministarstvo obrane odbilo je komentarisati.

Hussein Sheikh-Ali, savjetnik za nacionalnu sigurnost predsjednika Somalije Hassana Sheikha Mohamuda, odbio je komentaristi kada je u utorak kontaktiran telefonom. Predsjednik parlamentarnog pododbora za odbranu, Abdi Ahmed Koshin, rekao je kako nije upoznat s takvim sporazumom s Turskom.

Turska radi na povećanju dometa svojih projektila Tayfun proizvedenih u zemlji s oko 560 kilometara (350 milja), rekao je predsjednik Recep Tayyip Erdogan 2022. godine. Lansirno mjesto u Somaliji uklonilo bi rizik od pada krhotina u stambena područja i druge zemlje.

Turska je jedna od rijetkih stranih sila koja jača veze sa Somalijom dok se pokušava obnoviti nakon godina klanovskog rata. Tokom proteklog desetljeća Turska je proširila svoj utjecaj odbrambenom saradnjom i infrastrukturnim projektima te ima planove za istraživanje ugljikovodika. Uključena je u posredovanje između vlade u Mogadišu, glavnom gradu, i vođa u Somalilandu, poluautonomnoj regiji.

Zajedno s Ujedinjenim Arapskim Emiratima i Egiptom, Turska je među silama srednjeg ranga koje prodiru diljem Afrike dok kineska ulaganja usporavaju, a SAD ih sustiže.

Dok je Rusija na nekim mjestima postala simbol protuzapadnog raspoloženja, njeni plaćenici iz Wagner grupe nisu tako poželjni kao turske bespilotne letjelice TB2 Baykar, koje je kupilo 11 afričkih država.

Turska jača svoje uporište u zemlji Roga Afrike otkako je Erdogan posjetio zemlju 2011. Tada je pristao pružiti finansijsku pomoć za oživljavanje osnovnih usluga kao što su obrazovanje i zdravstvo, zajedno sa sigurnošću.

Sporazum o saradnji u odbrambenoj industriji potpisan između Turske i Somalije 2015. omogućuje "zajednička istraživanja, razvoj i proizvodne projekte u području vojne opreme na teritorijima stranaka." Dvije su se zemlje u julu dogovorile o daljnjem jačanju svoje odbrambene i ekonomske saradnje tokom sljedećeg desetljeća.

Turska je 2017. otvorila svoju najveću prekomorsku vojnu bazu u Mogadišu, a stotine vojnika te zemlje obučavaju somalijske vojnike. To je dio plana Somalije za poboljšanje sigurnosti nakon pobune islamističke skupine al-Shabaab.

Očekuje se da će Turska, koja želi ponoviti svoj odnos s Mogadishuom u drugim afričkim zemljama, poslati istraživački brod za potragu za naftom i plinom uz obalu Somalije, nakon ponude vlade te zemlje.

Na diplomatskom planu, Ankara je nedavno pokušala posredovati u sporu između Somalije i susjedne Etiopije oko sporazuma koji je Adis Abeba sklopila za izgradnju luke u Somalilandu. Somalija tu poluautonomnu regiju smatra dijelom svog teritorija.