Domet veći od 280 km
219

Turska provela najduži test nove domaće krstareće rakete nazvane Kara Atmaca

F. H.
Screenshot
Screenshot
Najnovija odbrambena inovacija Turske, krstareća raketa zemlja-zemlja dugog dometa Kara Atmaca, prošla je test leta s najvećim dometom i najdužim trajanjem do sada.

Pokretan domaćim motorom KTJ3700, projektil je uspješno pogodio plutajuću metu nakon što je ispaljen iz mobilnog lansera, prema videu koji je u nedjelju podijelio njen tvorac Roketsan.

Proizvođač nije otkrio lokaciju, iako se slični testovi obično provode u postrojenju u Sinopu, najsjevernijoj pokrajini Turske.

"Tokom najnovijeg testa je Kara Atmaca uspješno pogodila svoju metu s vrhunskom preciznošću i završila svoj najduži let do sada", rekao je Haluk Görgün, čelnik Predsjedništva odbrambene industrije (SSB).

Görgün je izjavio da je sistem dizajniran za korištenje protiv strateških kopnenih ciljeva koji zahtijevaju visoku preciznost i da će dodatno ojačati snagu turske vojske.

"Sa svojim prepoznatljivim značajkama, Kara Atmaca bit će korak ispred svojih globalnih konkurenata", napisao je na platformi društvenih medija X.

Raketni sistem otporan na ometanje može se lansirati iz taktičkih vozila na točkovima i očekuje se da će gađati strateška kopnena sredstva, baterije protuzračne odbrane i fiksne i mobilne kopnene raketne sisteme.

Turbomlazni raketni motor KTJ3700 razvio je Kale Arge.

Ugovor o razvoju za Kara Atmaca potpisan je sredinom augusta 2021. kako bi se zadovoljile operativne potrebe Komande turskih kopnenih snaga za precizne udare na velikim udaljenostima.

Težak oko 250 kilograma, projektil je opremljen naprednom slikovnom infracrvenom (IIR) glavom za traženje, što joj omogućuje izvođenje agresivnih manevara i pogađanje ciljeva s preciznošću na nivou centimetra.

Kara Atmaca ima domet veći od 280 kilometara, što je više od istoimenog protubrodskog projektila.

Atmaca se reklamira kao projektil visokog dometa, zemlja-zemlja, preciznog udara koji se može integrirati s patrolnim brodovima, fregatama i korvetama.

Inventar Komande turskih mornaričkih snaga već dugo uključuje protubrodske projektile Harpoon američke proizvodnje, koji se sada zamjenjuju projektilima Atmaca. Očekuje se da će Kara Atmaca ući u službu do 2026.