Četiri osobe poginule
26

Turska zatvorila granicu sa Sirijom zbog nasilja, sve je počelo snimkom zlostavljanja djevojčice

I. Sa.
Foto: Screenshot
Foto: Screenshot
Turska je zatvorila svoje glavne granične prijelaze u sjeverozapadnoj Siriji nakon što su njene trupe napali Sirijci zbog nasilja nad svojim sunarodnicima u Turskoj.

Nemiri su počeli u nedjelju nakon snimka na društvenim mrežama na kojem se vidi da je Sirijac seksualno zlostavljao sedmogodišnju sirijsku djevojčicu.

Automobili u vlasništvu Sirijaca u turskom gradu Kajseriju su zapaljeni, kao i neke prodavnice. Ljuti stanovnici su rekli Sirijcima da odu.

Sud u Kajseriju je naredio hapšenje navodnog zlostavljača, a Yerlikaya je rekao da se incident istražuje.

"Dijete i njena porodica su pod zaštitom naše države", rekao je turski ministar pravde Yilmaz Tunc.

U međuvremenu, nasilje se proširilo na najmanje četiri provincije, saopćila je turska obavještajna agencija MIT.

Društveni mediji prikazuju povrijeđene Sirijce, što je izazvalo nasilje preko granice u sjeverozapadnoj Siriji koju drže pobunjenici, gdje Turska ima na hiljade vojnika stacioniranih. Najmanje četiri osobe poginule su u pucnjavi između turskih vojnika i naoružanih demonstranata u Afrinu, sirijskom gradu blizu granice s Turskom.

Na drugim mjestima širom sjeverne Sirije, civili su bacali kamenje na turske konvoje i rušili turske zastave.

Nemiri su doveli do toga da je Turska zatvorila nekoliko graničnih prijelaza, uključujući prelaze Bab al Hawa i Bab al Salam. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan okrivio je za haos grupe povezane s terorističkim organizacijama.

"Ni mi, ni naša sirijska braća, nećemo upasti u ovu lukavu zamku. ... Nećemo se predati rasističkom vandalizmu", rekao je Erdogan.

Kada je 2011. izbio građanski rat u Siriji, Turska je primila milione sirijskih izbjeglica, a najmanje 3,2 miliona je ostalo u zemlji, prema podacima UN-a. Turska se suočila sa slučajevima ksenofobičnog nasilja, često izazvanog glasinama na društvenim mrežama ili aplikacijama za instant poruke.