Obratio se parlamentu
134

Turski opozicioni lider: Nećemo dopustiti da se Srebrenica zaboravi, niti ćemo Palestinu ostaviti samu

S. M.
Ozgur Ozel
Ozgur Ozel
Predsjednik Republikanske narodne stranke (CHP) Ozgur Ozel, najjače opozicione stranke u Turskoj, povodom godišnjice genocida u Srebrenici, koja će biti obilježena 11. jula i u UN-u, obratio se u turskom parlamentu.

"Želio sam nositi artemisin, cvijet smrti, cvijet sjećanja, koji svake godine nosimo na reverima, koji će nesumnjivo biti na vašim reverima u četvrtak. Jer mi sutra idemo u Sarajevo. U ovom cvijetu ima 11 latica. Ovih 11 listova simbolišu dan 11. juli. Zeleno predstavlja nadu, a bijelo predstavlja nevinost", kazao je na početku izlaganja.

Istakao je da je tri godine prije zločina genocida, tadašnji predsjednik CHP-a Deniz Baykal prvi put posjetio Mostar, u vrijeme dok je srpska paravojska okupirala velike dijelove Bosne i Hercegovine.

"Deniz Baykal je tog dana upozorio cijeli svijet: 'Ako ne poduzmemo mjere predostrožnosti, ovdje će se dogoditi velika katastrofa, genocid'. Nisu poslušali Baykala. Svi su imali izgovor, baš kao i ovo što sada rade Palestini", kazao je Ozel.

Ipak, dodao je, sada su Ujedinjene nacije 11. juli proglasile Danom sjećanja na genocid u Srebrenici.

"Nećemo dopustiti da se Sivas, Basbaglar, Srebrenica zaborave, nećemo ostaviti Palestinu samu i dopustiti da se ova katastrofa nastavi", poručio je predsjednik CHP-a.