Pitanje nadležnosti
1.2k

Tužitelj u Hagu traži da sud hitno odluči o nalogu za hapšenje Netanyahua i Gallanta

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Glavni tužitelj Međunarodnog krivičnog suda Karim Khan pozvao je suce da hitno odluče o njegovom zahtjevu za izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanyahua i drugih povezanih s ratom Izraela i Hamasa, rekavši da sud ima nadležnost.

"Ustaljeno je pravo da Sud ima nadležnost u ovoj situaciji", napisao je tužitelj Karim Khan u pravnom podnesku na 49 stranica.

Khan je pozvao vijeće predraspravnih sudaca ICC-a da "hitno donese svoje odluke" o zahtjevima koje je podnio u maju za naloge za Netanyahuom, njegovim ministrom odbrane Yoavom Gallantom i trojicom vođa Hamasa, od kojih su dvojica u međuvremenu ubijena.

Podnesak koji je podnio Khan došao je kao odgovor na pravne argumente koje su podnijeli desetine zemalja, akademika, grupa žrtava i grupa za prava, odbijajući ili podržavajući ovlast suda da izdaje naloge za hapšenje u istrazi rata u Gazi i napada 7. oktobra od strane Hamas u Izraelu.

U svom zahtjevu za izdavanje naloga za hapšenje u maju, Khan je optužio Netanyahua, Gallanta i tri lidera Hamasa ,Yehya Sinwara, Mohammeda Deifa i Ismaila Haniyeha, za ratne zločine i zločine protiv čovječnosti u Pojasu Gaze i Izraelu.

Haniyeh i Deif su u međuvremenu ubijeni. Sinwar, visoki dužnosnik Hamasa u Gazi koji je organizirao napade 7. oktobra, naknadno je imenovan novim vođom grupe.

Netanyahu je optužbe tužitelja protiv njega nazvao "sramotom" i napadom na izraelsku vojsku i cijeli Izrael. Obećao je da će nastaviti s izraelskim ratom protiv Hamasa. Hamas je također osudio Khanove postupke, rekavši da zahtjev za hapšenjem njegovih vođa izjednačava "žrtvu s krvnikom".

Izrael nije član suda, pa čak i ako se izdaju uhidbeni nalozi, Netanyahu i Gallant nisu suočeni s neposrednim rizikom kaznenog progona. Međutim, prijetnja uhićenjem mogla bi izraelskim čelnicima otežati putovanje u inozemstvo.

Mnogi od pravnih argumenata podnesenih sucima ICC-a proteklih tjedana uglavnom su bili usredotočeni na pitanje je li ovlast suda da izdaje naloge za izraelske vođe nadjačana odredbom mirovnog sporazuma iz Osla iz 1993. Kao dio dogovora, Palestinci su se složili da nemaju kaznenu nadležnost nad izraelskim državljanima.

Khan je insistirao da je argument da bi sporazum mogao poništiti nadležnost suda "bez osnova".

Nazvao je pravni argument "nedosljednim ispravnom tumačenju i primjeni" članka u osnivačkom Rimskom statutu suda i "pogrešno shvaća osnovne koncepte nadležnosti prema međunarodnom pravu, uključujući zakon okupacije, i kako su ti koncepti povezani s tumačenjem i primjena Statuta.”

Ostaje nejasno kada će suci odlučiti o Khanovom zahtjevu za naloge.