Vozilo uništeno
137

U eksploziji bombe kraj puta na okupiranoj Zapadnoj obali ubijen izraelski vojnik, drugi ranjen

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Izraelski vojnik je jutros ubijen, a drugi je teško ranjen od bombe postavljene uz cestu u izbjegličkom kampu Nur Shams na Zapadnoj obali, objavila je vojska.

Identitet poginulog vojnika je narednik Prva klasa (rez.) Yehuda Geto, 22, borbeni vozač, iz Pardes Hanna-Karkur.

Dvojica vojnika bila su u oklopnom transporteru Panther (APC) kada je bomba eksplodirala. Geto je bio vozač, a teško ranjeni vojnik je komandant u jedinici komandosa Duvdevan.

Prema početnoj istrazi IDF-a, vozilo je čekalo u području Nur Shamsa gdje vojska nije vjerovala da su postavljene eksplozivne naprave. Druge trupe Duvdevana iskrcale su se s oklopnog transportera kako bi izvele operaciju pješice.

Oklopni transporter je onesposobljen velikom eksplozijom, a kasnije je odvučen iz Nur Shamsa. IDF vjeruje da je bomba bila improvizirana, koristeći desetke kilograma eksplozivnog materijala.

Tokom izvlačenja dvojice vojnika, IDF je pokušao izvesti napad dronom na skupinu naoružanih napadača u tom području, iako projektil nije eksplodirao.

Kasnije je nekoliko naoružanih napadača pokušalo utjecati na projektil, ali je on eksplodirao, ubivši Palestinku koja je stajala u blizini, prema vojnoj istrazi.

Odvojeno, trupe Duvdevana ubile su palestinskog napadača koji je pokušao otvoriti vatru na snage, kaže IDF.

Ministarstvo zdravstva Palestinske samouprave također je izvijestilo o dvoje mrtvih u Nur Shamsu, ženi i djetetu.

Incident se dogodio nekoliko dana nakon sličnog napada u području Jenina, u kojem je jedan vojnik ubijen, a 16 ih je ozlijeđeno kada su pripadnici palestinskog Islamskog džihada detonirali bombe na vojna vozila tijekom racije.