Rat u Ukrajini
81

U Evropskoj uniji razmišljaju da ponude azil ruskim dezerterima

S. Š. U.
Foto/EPA: Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel
Foto/EPA: Predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel
Zemlje EU trebale bi razmisliti o mogućnostima ponude azila ruskim vojnicima koji su spremni napustiti rat u Ukrajini, rekao je u današnjem obraćanju predsjednik Evropskog vijeća Charles Michel.

Tokom obraćanja zastupnicima u Evropskom parlamentu Michel je izrazio bijes zbog zločina protiv čovječnosti počinjenih u Buči i drugim ukrajinskim gradovima nakon čega je pozvao ruske vojnike da ne slijede zapovijedi.

Michel se osvrnuo primjer Buče, grada izvan Kijeva gdje su se nakon povlačenja ruskih snaga pojavili dokazi o ubistvima i mučenju civilnog stanovništva.

"Ako ne želite sudjelovati u ubijanju vaše ukrajinske braće i sestara, ako ne želite biti zločinac, bacite oružje, prestanite se boriti, napustite bojno polje", rekao je predsjednik Evropskog vijeća.

Ova ideja već je ranije kružila Evropskim parlamentom i neki zastupnici EU-a smatraju da je davanje azila ruskim dezerterima vrijedna ideja o kojoj treba razmisliti.

Dan nakon što je Evropska komisija predložila zabranu uvoza uglja iz Rusije kao dio petog kruga sankcija, Michel je rekao da bi blok trebao nastaviti s pritiskom na Kremlj.