Dvodnevni događaj
0

U Francuskoj se nakon 33 godine održava Samit frankofonije, okuplja čelnike brojnih zemalja

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Deseci čelnika zemalja francuskog govornog područja okupljaju se u petak i subotu na samitu frankofonije - prvi put da se taj događaj održava u Francuskoj nakon 33 godine.  

Utjecaj Francuske u Africi ozbiljno je narušen uzastopnim državnim udarima u Maliju 2021., Burkini Faso 2022. i Nigeru 2023. u kojima su vlade koje su bile prijatelji Pariza zamijenjene huntama koje su se okrenule Rusiji.

U međuvremenu je kriza u bivšem francuskom protektoratu Libanu, koji je meta svakodnevnog izraelskog bombardiranja i sada kopnenog upada dok Izrael napada palestinski pokret  Hezbolah koga podržava Iran, pokazala smanjeni utjecaj Francuske na Bliskom istoku.

Samit dolazi u trenutku kada je Macronova pozicija u zemlji oslabila nakon što je njegova stranka izgubila parlamentarne izbore u julu, što ga je navelo da nominira Michela Barniera za čelnika manjinske vlade.

Jedan od Macronovih ključnih gostiju na samitu je kanadski premijer Justin Trudeau koji se i sam suočava s političkom krizom nakon što mu je izglasano nepovjerenje u dva navrata u u isto toliko sedmica.

Macron je u četvrtak započeo dan bilateralnih razgovora, sastajući se s gruzijskom predsjednicom Salomeom Zurabishvili, bivšom francuskom diplomatkinjom i oštrom protivnicom novog zakona u svojoj zemlji koji se smatra ušutkivanjem neslaganja.

Samit će koristiti različita mjesta svakog dana, a čelnici će se okupiti u petak u dvorcu u Villers-Cotteretsu sjeveroistočno od Pariza gdje je Macron prošle godine otvorio centar za francuski jezik. U subotu će se skup preseliti u Pariz, prenosi RFI.