Izašli na ulice
0

U glavnom gradu Jordana građani slavili sunarodnjaka koji je ubio trojicu Izraelaca

A. L.
Foto: X
Foto: X
Narod Jordana noćas je izašao na ulice slaveći nakon što je vozač kamiona Maher al-Jazi ubio trojicu Izraelaca na graničnom prelazu između Jordana i Zapadne obale.
Al-Jazi je došao kamionom iz pravca Jordana i ubio tri osobe koje su se nalazile na prijelazu Allenby, a nakon toga je i sam ubijen.

Za mnoge Jordance, Al-Jazijevi postupci nisu ništa drugo nego herojski. Kako se može vidjeti na snimcima koji kruže društvenim mrežama, na ulice glavnog grada Ammana izašle su stotine ljudi koji su mahali palestinskim i jordanskim zastavama, a zabilježen je i vatromet.

Nakon incidenta Jordan je zatvorio granicu na kojoj je došlo do pucnjave, a Izrael je otišao korak dalje i zatvorio sve kopnene prelaze s Jordanom. Prijelaz na mostu Allenby ponovo je otvoren u ponedjeljak ujutru, ali samo za pješake, dok je za vozače kamiona ostao zatvoren.

Ponovno otvaranje prijelaza uslijedilo je nakon što su se izraelski predstavnici iz Shin Beta i IDF-a sastali sa jordanskim kolegama u Allenbyju u nedjelju navečer kako bi koordinirali nastavak operacija nakon napada, prema televizijskoj stanici Kan.

Prema izvještaju, dvije su strane razgovarale o tome kako poboljšati sigurnosne uslove na graničnom prijelazu i razmijenile informacije koje bi mogle pomoći u istrazi napada, dok se saradnja država nastavlja.

Inače, napad su pozdravile brojne palestinske organizacije, a između ostalih Islamski džihad Palestine koji je napada opisao kao heroja. Slično saopćenje poslao je i Hamas. S druge strane, Ministarstvo vanjskih poslova Jordana izdalo je kratko saopćenje 14 sati poslije napada u kojem osuđuje ovakav čin.