Mašine držao u kući
83

U Italiji uhapšen muškarac koji je falsifikovao 11 miliona eura visokog kvaliteta

A. Ku.
Foto: Europol
Foto: Europol
U Italiji je uhapšen muškarac koji je falsifikovao novčanice u eurima. Istražni organi navode da je ukupno napravio 11 miliona eura lažnih novčanica.

Akcija je realizovana 14. augusta 2024. godine, kada je zaplijenjeno skoro tri miliona eura te je demontirana sofisticirana štamparija za krivotvorenje novca.

U bliskoj saradnji sa francuskom nacionalnom policijom, stručnjaci iz odgovarajućih jedinica za borbu protiv falsifikovanja novca ušli su u trag kriminalcu za koga se vjeruje da je odgovoran za prodaju falsifikovanih novčanica eura.

Europol je podržao ovu istragu, koja je započela 2022. godine, a od tada su obavještajni izvori iz najmanje 10 zemalja prijavili oduzimanje iste vrste lažnih novčanica eura.

Uoči dana kada je akcija realizovana, vlasti širom Europe su zaplijenile krivotvorene novčanice različitih apoena (uglavnom od 20, 50 i 100 eura) u vrijednosti od oko 950.000 eura prije nego što su ušle u opticaj.

Vjeruje se da je uhapšeni muškarac odgovoran za više od 27 posto svih lažnih novčanica eura otkrivenih i izbačenih iz opticaja samo u 2023. godini.

Ukupna nominalna vrijednost ovih novčanica procjenjuje se na oko osam miliona eura.

Mašine za falsifikovanje novca nalazile su se u kući uhapšenog. Sakriven iza ormarića, falsifikator je konstruisao pokretni zidni dio na šinama, što mu je omogućilo da pristupi štamparskoj laboratoriji.

Stručna analiza, uključujući i procjenu Evropske centralne banke, potvrdila je da su krivotvoreni sigurnosni elementi na novčanicama (kao što su hologrami) bili visokog kvaliteta.