Veća autonomija
25

U Italiji usvojen kontroverzni zakon, u parlamentu uslijedile nestvarne scene: "Zora historijskog dana"

V. K.
Predstavnički dom Parlamenta Italije u usvojio je danas odluku koja bi značajno mogla utjecati i na dalje odnose unutar Italije.

Naime, nakon višesatne rasprave Predstavnički dom usvojio je sa 170 glasova Zakon o autonomiji kojim se utvrđuje procedura odobravanja sporazuma između države i regiona Italije.

"Zakon omogućava regijama da traže šira ovlaštenja u ključnim javnim službama kao što su zdravstvo, obrazovanje te da donose odluke o trošenju novca prikupljenog od poreza", navode italijanski mediji.

Ovakva odluka Predstavničkog doma izazvala je i veliko oduševljenje svih regionalnih predstavnika u parlamentu koji su nakon glasanja podigli i regionalne zastave. S druge strane, opozicija je u tom trenutku počela pjevati himnu Italije u znak protesta.

"Danas je san postao realnost. Diferencirana autonomija najbolji je izbor za budućnost Italije", rekao je zastupnik Massimo Bitonci.

Ministar za regionalne poslove Italije Roberto Calderoli izjavio je kako je ovo veliki dan za Italiju.

"Kada ovo kažem, noge mi drhte emocija. Dali smo definitivno zeleno svjetlo diferenciranoj autonomiji. Ovo glasanje ispisuje stranicu historije za cijelu zemlju. Ovo je put koji me čini posebno ponosnim, kada pomislim na svog dragog dedu Guida i njegov projekat autonomaša u Bergamu", rekao je Calderoli.

Predsjednik regije Veneto Luca Zaia poručio je kako je autonomija postala zakon.

"Danas je ispisana historija ove zemlje. Ovo je zora historijskog dana. Nakon dugog noćnog vijećanja, stiglo je i drugo definitivno 'da' prijedlogu zakona o autonomiju", rekao je Zaia.

Predsjednik stranke Sjeverna liga Matteo Salvini, koji je i predložio ovaj zakon, također nije krio oduševljenje.

"Historijski dan. Ekonomska autonomija je zakon. Za efikasniju i moderniju Italiju, s manje otpada i više usluga za sve građane, od sjevera do juga. Ovo je pobjeda za sve Italijane", rekao je Salvini.

S druge strane, opozicija je naglasila kako je ovo tužan dan za Italiju.

"Igra još nije gotova i imamo neke alate kako bismo zaustavili ovu napravdu i opasne namjere", rekao je zastupnik Demokratske stranke Marco Sarracino.

Zastupnik Zelenih Angelo Bonelli izjavio je kako je današnja scena u parlamentu zgražanje nad historijom Republike.

"Nečuveno ponašanje u parlamentu. Prije neki dan su zviždali i tukli one koji su pokazivali italijansku zastavu. Italijani će nastaviti braniti jedinstvo zemlje, demokratiju i naš Ustav", rekao je Bonelli.