Sve veća podrška
2

U iznenađujućem potezu Armenija priznala Državu Palestinu

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Armenija je u petak ujutro priznala Palestinu kao državu, objavila je ruska novinska agencija TASS pozivajući se na armensko ministarstvo vanjskih poslova.

"Katastrofalna humanitarna situacija u Gazi i tekući vojni sukob jedno je od primarnih pitanja na međunarodnom političkom dnevnom redu koje zahtijeva rješenje. Republika Armenija kategorički odbacuje ciljanje civilnih infrastruktura, nasilje nad civilnim stanovništvom te uzimanje talaca i zarobljavanje civila tokom oružanog sukoba te se pridružuje zahtjevima međunarodne zajednice za njihovo oslobađanje bez preduvjeta", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Dalje navode da se Armenija pridružila rezolucijama koje pozivaju na prekid vatre u Gazi i da se zalažu za sveobuhvatno rješenje palestinskog pitanja na principu dvije države kao jedinim načinom ispunjavanja legitimnih težnji oba naroda.

"Na temelju navedenog i potvrđujući svoju privrženost međunarodnom pravu i načelima jednakosti, suvereniteta i mirnog suživota naroda, Republika Armenija priznaje državu Palestinu", saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Iako je stav Armenije bio da podržava palestinsku državu, u proteklim mjesecima nije bilo najava da bi mogla povuče potez priznanja državnosti, posebno u vidu pokušaja da ojača sigurnosnu saradnju sa državama kao što je Francuska, a koje još nisu priznale Palestinu. Sa druge strane, u osjetljivoj regiji jedna od rijetkih država sa kojima Armenija može ostvariti blisku saradnju je Iran, koji podržava Palestinu, ali za Armeniju može biti prepreka u ostvarivanju jačih veza sa zapadom.

Armenija se posljednjih godina sve više povezuje s Iranom zbog rastućih napetosti s Azerbajdžanom. Armenija je i država posmatrač Arapske lige. Palestina je priznata kao država članica u ovoj organizaciji. Sa druge strane Azerbejdžan održava jako bliske veze sa Izraelom.

Ranije su u znak podrške Palestinu priznale Španija, Irska i Slovenija koje su članice Evropske unije, a došlo je i do priznanja od više drugih država u svijetu.