Više napada na Nabatiyeh
0

U izraelskim napadima poginuo i libanski gradonačelnik Ahmad Kahil: Formiran vatreni pojas u gradu

I. Sa.
Foto: Mreža X
Foto: Mreža X
Libanski premijer Najib Mikati osudio je smrtonosne izraelske napade na grad Nabatiyeh na jugu zemlje, rekavši da su namjerno ciljali u vrijeme kada je bio sastanak općine.

Mikati je "osudio novu izraelsku agresiju na civile u gradu Nabatiyeh, koja je namjerno ciljala na sastanak općinskog vijeća na kojem se raspravljalo o gradskim službama i situaciji pomoći", rekao je on u izjavi, prenosi agencija Frans pres (AFP).

Lokalni zvaničnik je rekao da je među mrtvima i gradonačelnik Ahmad Kahil.

Ministarstvo zdravstva Libana je saopćilo da je još najmanje pet osoba poginulo u zgrade opštine Nabatijeh i drugih lokalnih vladinih kancelarija, a operacije pretrage i spašavanja preživjelih su u toku.

Libanski dužnosnik rekao je da je Izrael izveo 11 zračnih napada na Nabatiyeh i okolna područja nakon nekoliko dana što su napadi uništili tržnicu južnog grada, javlja Agence France-Presse (AFP).

"Za sada je 11 napada uglavnom pogodilo Nabatiyeh, ali i njegovu okolicu", rekao je guverner Nabatiyeha Howaida Turk za AFP na pitanje o izraelskim udarima, dodajući da su intenzivni napadi "formirali neku vrstu vatrenog pojasa" u tom području.