Nastavak divljanja
11

U izraelskom napadu u Pojasu Gaze ubijena dvojica novinara Al Jazeere

F. H.
Ismail al Ghoul
Ismail al Ghoul
Novinar Al Jazeere Arabic Ismail al-Ghoul i njegov snimatelj Rami al-Rifee ubijeni su u izraelskom napadu na Pojas Gaze.

Prije posljednjeg smrtonosnog napada, izraelski rat protiv Gaze već se smatrao najsmrtonosnijim sukobom za novinare i medijske radnike u svijetu.

Odbor za zaštitu novinara sa sjedištem u New Yorku procijenio je broj ubijenih medijskih radnika do 5. jula na 108 od početka rata, što ga čini najsmrtonosnijim razdobljem otkako je grupa počela prikupljati podatke 1992. godine.

Novinar Anas al-Sharif, koji izvještava iz Gaze, bio je u bolnici u koju su dovezena tijela novinara Al Jazeere Ismaila al-Ghoula i Ramija al-Refeeja.

“Ismail je prenosio patnju raseljenih Palestinaca i patnju ranjenih i masakre koje je izraelska okupacija počinila nad nevinim ljudima u Gazi. Ali izraelska okupacija možda ne želi da slika izađe u javnost i ne želi da se priča o tome i ne želi da Al Jazeera nastavi prenositi sliku i ono što se dogodilo. Ili ciljanjem na njih izravno ili ciljanjem njihovih porodica ili mjesta pokrivanja. Osjećaj - nema riječi koje mogu opisati što se dogodilo", kazao je al- Sharif za Al Jazeeru.