Udar na Netanyahua
55

U Izraelu započeo generalni štrajk radnika, gotovo cijela država je paralizovana

F. H.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Jednodnevni radnički štrajk u Izraelu stupio je na snagu nakon što ga je jučer proglasio radnički sindikat Histadrut zbog neuspjeha vlade da osigura oslobađanje zarobljenika držanih u Gazi. Još uvijek nije jasno hoće li se to nastaviti i nakon ponedjeljka.

U mjestima koja su se pridružila štrajku vrtići se neće otvarati, a tamošnje osnovne i srednje škole radit će do 11:45 sati (srednje škole štrajkuju u cijeloj zemlji zbog nevezanih sporova oko plaća). Jaslice za djecu od 0-3 godine radit će normalno, kao i škole i ustanove za poseban odgoj i obrazovanje, za osobe s invaliditetom te internati Ministarstva socijalne skrbi.

Glavne autobusne kompanije Egged, Dan i Metropolin štrajkuju, kao i laka željeznica u Tel Avivu i Carmelit u Haifi. Izraelske željeznice rade normalno, a jerusalemska laka željeznica će štrajkovati do 12 sati.

Zračna luka Ben Gurion će štrajkati između 8 i 10 sati, ali to neće utjecati na dolazne letove.

Federacija lokalnih vlasti u Izraelu štrajka, a Histadrut je pozvao na štrajk u općinama Jeruzalem, Tel Aviv i Haifa. Međutim, jerusalemska općina najavila je da neće sarađivati ​​u štrajku.

Prema hebrejskim medijima, ostale lokalne vlasti koje ne sudjeluju uključuju Ashdod, Bnei Brak, Ramle, Dimonu, Holon, Petah Tikva, Kiryat Gat, Arad, Beit Shemesh, Katzrin, većinu gradova Krayota, Regionalno vijeće Merom HaGalil i cijelu Zapadnu obalu općine i vijeća.

Sljedeće općine rekle su da neće pružati usluge: Tel Aviv, Givatayim, Herzliya, Raanana, Kfar Saba, Hod Hasharon, Regionalno vijeće Gezer i Lokalno vijeće Azur.

A neke općine održavaju višesatni štrajk solidarnosti, uključujući Netanyu, Yeruham, Safed, Nahariyu, Sderot, Kiryat Ata i regionalno vijeće Hevel Modi'in.

Prodavnice hrane i supermarketi će uglavnom biti otvoreni, iako štrajkuju veliki trgovački centri, a trgovački centri Azrieli omogućuju svakom vlasniku trgovine da donese vlastitu odluku.

Bolnice rade vikendom kapacitetom, a ambulante rade po hitnom postupku. Službe Magen David Adom rade normalno, ali su zdravstveni fondovi Clalit i Meuhedet u štrajku.

Vladina ministarstva, uprave i jedinice štrajkuju, iako su se neki oduprli i rekli da će raditi normalno. Sve veće banke također štrajkaju.

Izraelska električna kompanija i vodovod Mekorot rade kao vikendom, dok vatrogasne i spasilačke službe rade normalno.

Izraelski poslovni forum, koji predstavlja većinu radnika u privatnom sektoru u Izraelu iz 200 najvećih kompaniji u zemlji, kao i stotine tehnoloških kompanija, proizvođača i advokatskih ureda, štrajka.