35 tačaka optužnice
33

U jednoj od najmanje korumpiranih država svijeta počinje suđenje za najveću korupcijsku aferu u 40 godina

B. R.
Subramaniam Iswaran, bivši ministar transporta Singapura (Screenshot: CNA)
Subramaniam Iswaran, bivši ministar transporta Singapura (Screenshot: CNA)
Singapur, država koja je među najmanje korumpiranim državama na svijetu, priprema se za ono što je rijetko - suđenje za visoku korupciju.

Bivši ministar transporta, poznat po svojoj ulozi u organizaciji noćne utrke Formule 1 (F1) u Singapuru, Subramaniam Iswaran je prvi političar u skoro 40 godina koji se suočio s istragom o korupciji. Suđenje ovom 62-godišnjaku počet će sutra, a optužen je po 35 tačaka optužnice.

Državnim službenicima i nositeljima političkih funkcija je zakonski zabranjeno da primaju poklone vrednije od 50 singapurskih dolara (66 KM) tokom obavljanja svojih javnih dužnosti.

Iswaran je optužen da je od dva biznismena dobio poklone vrijedne 400.000 singapurskih dolara (536.000 KM), i to od malezijskog milijardera Onga Beng Senga i Luma Kok Senga.

Oba biznismena su bila uključena u dovođenje utrke F1 u Singapur, a Iswaran je od njih dobio karte za mjuzikl West End, avionske letove i utakmice engleske Premier lige, bicikl britanskog proizvođača Brompton i viski. Međutim, biznismeni nisu optuženi.

Iswaran odbacuje optužbe i tvrdi da je nevin. Preko advokata je poručio da nije znao da se pokloni osoba koje je smatrao bliskim prijateljima mogu smatrati "prikrivenim zadovoljstvom". U januaru ove godine, malo prije potvrđivanja optužnice, podnio je ostavku i napustio dugo vladajuću Stranku narodne akcije (PAP), objavila je Al Jazeera.