Reagovala policija
151

U Malmeu veliki protesti nakon što su ekstremisti zapalili Kur'an

N. V.
Foto: SV News
Foto: SV News
Nakon što je ekstremna desničarska organizacija Radikalni kurs zapalila primjerak Kur'ana i objavila to na društvenim mrežama, u švedskom gradu Malmeu su u petak navečer organizovani protesti koji su ubrzo i eskalirali, a policija je morala intervenisati.

Isprva se 300 demonstranata okupilo na protestima protiv ovakvih antiislamskih aktivnosti, no kasnije se broj povećao. Oni su bacali kamenje na policiju i palili gume i demonstracije su eskalirale na istom mjestu gdje je sveta knjiga zapaljena.

[TWITTER]1299446722620465153[/TWITTER]

Sigurnosne snage su morale odgovoriti demonstrantima kako bi situaciju stavili pod kontrolu, a pronašli su i uhapsili i trojicu muškaraca koji su zapalili Kur'an.

Osnivaču Radikalnog kursa Rasmusu Paludanu je ulaz u Švedsku zabranjen već dvije godine. On je htio da dođe na miting o Kur'anu međutim to mu nije dozvoljeno pa su nastali ovi kasniji sukobi.

[TWITTER]1299458895396646915[/TWITTER]

Švedski list Daily Aftonbladet je izvijestio da se tokom jučerašnjeg dana dogodilo nekoliko protivislamskih aktivnosti. Tri muškarca su na javnom trgu bacala primjerak Kur'ana među sobom.