Više od 100.000 ljudi
127

U Minsku se održavaju do sada najmasovniji protesti protiv Lukašenkove vladavine

N. V.
Foto: Belsat
Foto: Belsat
Pristalice opozicije i nezadovoljni građani danas, i dvije sedmice nakon što je Aleksandar Lukašenko reizabran za predsjednika Bjelorusije, održavaju masovni skup u Minsku. Prema pisanju opozicionih medija okupilo se više od 100.000 demonstranata na zapravo najmasovnijim protestima do sada.
Uprkos jakom policijskom prisustvu sve više građana dolazi na centralni trg. Interventna policija je zauzela položaje u blizini trga, za sada je sve mirno no policijske snage su u specijalnoj opremi i sa vodenim topovima kako bi bili u pripravnosti.
Demonstranti su se okupili danas nešto ranije i održali minutu ćutanja za one koji su na ranijim skupovima poginuli u sukobu sa policijskim agencijama.
Mnogi pokušavaju da stignu do Minska, ali su spriječeni u tome, javlja Belsat koji se poziva na svjedoke koji kažu da organi reda pretražuju automobile u potrazi za simbolima opozicije. Pojedini putevi do Minska su djelimično blokirani zbog toga.

Osim u Minsku, Russia Today prenosi da se protesti održavaju i u drugim velikim gradovima širom države. Stotine ljudi je na ulice izašlo u Brestu, Mogilevu i Vitebsku, a na trgu u Grodnu se okupilo hiljade ljudi.

Demonstranti poručuju da je Lukašenko pokrao izbore i traže njegovu ostavku. S druge strane novi/stari predsjednik se zakleo da će srušiti nemire u glavnom gradu.

U ovim protestima je do sada najmanje četiri osoba poginulo, a mnogi demonstranti su ukazali na to da ih u zatvorima muče nakon privođenja.

Prema zvaničnim rezultatima, Lukašenko je osvojio čak 80 posto glasova, a Bjelorusijom vlada već 26 godina. Upravo njegov reizbor je i potaknuo da građani masovno iskažu svoje nezadovoljstvo na ulicama.