Tenzije sve veće
0

U napadu bande na Haitiju ubijeno 70 osoba

FENA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Broj ubijenih u ovosedmičnom brutalnom napadu na gradić u centralnom Haitiju od teško naoružanih članova bande porastao je na najmanje 70, saopćio je u petak Ured UN-a za ljudska prava.

Tijela su ležala razbacana po ulicama Pont-Sondéa nakon napada u četvrtak u regiji Artibonite, mnogi od njih ubijeni hicima u glavu, izjavila je za radio stanicu Magik Bertide Harace, glasnogovornica Komisije za dijalog, pomirenje i podizanje svijesti za spas Artibonita.

Po prvim procjenama broj ubijenih iznosi 20 ljudi, ali aktivisti i vladini zvaničnici postepeno su pristupali dijelovima grada i otkrivali još tijela. Među žrtvama je mlada majka, njeno novorođenče i babica, kazala je Herace.

"Užasnuti smo napadima bandi u četvrtak", navodi se u saopćenju Ureda komesara UN-a za ljudska prava.

Navodi se da je među ubijenima deset žena i troje dojenčadi, a najmanje 16 ostalih teško je ranjeno, uključujući dva člana bande pogođena tokom razmjene vatre s policijom.

Ured je saopćio da su članovi bande navodno zapalili najmanje 45 domova i 34 automobila.

Ostaje nejasan motiv jednog od najvećih masakra u centralnoj regiji posljednjih godina. Napadi te vrste dogodili su se u glavnom gradu Port-au-Princeu, čijih 80 posto kvartova kontroliraju bande, a obično su povezani s teritorijalnim ratovima, pri čemu članovi bandi napadaju civile u područjima pod kontrolom rivala. Pont-Sondé smatra se, međutim, dijelom teritorija Gran Grifa.

Banda je stvorena nakon što je bivši haićanski zastupnik Prophane Victor počeo naoružavati mladiće u tom području kako bi osigurao svoj izbor i kontrolu nad regijom Artibonite prije skoro deset godina, navodi se u izvještaju UN-a.

I Victor i vođa Gran Grifa, Luckson Elan, prošli su mjesec sankcionirani od Sjedinjenih Država, prenosi AFP.