Ozbiljne optužbe
8

U Njemačkoj uhapšena Kineskinja osumničena za špijunažu, povezana s jednim od lidera AfD-a

N. Ž.
Maximilian Krah (Foto: EPA-EFE)
Maximilian Krah (Foto: EPA-EFE)
Njemačke vlasti uhapsile su državljanku Kine koja je osumnjičena za špijunažu. Policija je objavila kako je uhapšena osoba povezana sa slučajem hapšenja jednog od glavnih saradnika visokorangiranog člana ekstremno desničarske stranke AfD.

Prema dostupnim informacijama, žena identifikovana kao Yaqi X radila je za logističku kompaniju koja je sarađivala s aerodromom u Leipzigu. Tu poziciju je koristila da šalje informacije o kretanjima naoružanja njemačkih firmi koji se bave proizvodnjom i prodajom naoružanja, stoji u izvještaju policije.

Ona je navodno povezana s još jednom osobom optuženom za špijunažu iz Kine, koji je radio kao važan saradnik političara iz AfD-a Maximiliana Kraha, koji je također pod istragom u ovom slučaju.

Krah je, inače, bio prvorangirani na listi AfD-a za ovogodišnje izbore za članove Evropskog parlamenta, ali je imao niz skandala, koji su uključivali veze s osobama optuženim za špijanažu, kao i izjavu da "nisu svi članovi SS-a nužno ratni zločinci", koja ga je ultimativno koštala veće uloge unutar tima ove stranke u Evropskom parlamentu.

On je više puta istakao da nije znao ništa o navodnom špijuniranju, ali je policija u sklopu istrage pretresla i njegov ured u Briselu. Krah je izabran u novi saziv Evropskog parlamenta nakon junskih izbora.