Talas nasilja
36

U pet dana u Ekvadoru ubijen još jedan političar

B. R.
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Fotografija je ilustrativnog karaktera (Foto: EPA-EFE)
Čelnik lokalnog ogranka ljevičarske Građanske revolucionarne stranke Ekvadora Pedro Briones ubijen je dok se motociklom vraćao svojoj kući. Ovo je drugo ubistvo političara u Ekvadoru u manje od jedne sedmice.
Ubistvo se desilo u regiji Esmeraldas koja se nalazi na sjeveru zemlje. Stranačke kolege su izrazile saučešće njegovoj porodici. Policija još nije zvanično komentirala ubistvo, ali su ekvadorski mediji objavili da su dvojica naoružanih napadača nakon ubistva pobjegli motociklom. Još nije poznato koji je mogući motiv ubistva.

Regija Esmeraldas je ne granici s Kolumbijom i jedan je od dijelova Ekvadora koji su najteže pogođeni talasom nasilja. Njegova porozna granica čini ga privlačnim za trgovce narkoticima koji krijumčare kokain iz Kolumbije, preko Ekvadora, u Sjedinjene Američke Države i Evropu.

Talas nasilja je pogodio i regiju Manabi, u kojoj je prošli mjesec vatrenim oružjem ubijen gradonačelnik lučkog grada Manta. Ubijen je dok je bio u nadzoru javnih radova.

Ubistvo Brionesa je uslijedilo pet dana nakon što je u glavnom gradu ubijen kandidat za predsjednika Ekvadora Fernando Villavicencio. Stopa ubistava u ovoj državi je porasla zbog toga što su lokalne bande uspostavile saveze s međunarodnim kriminalnim grupama. Predsjednički izbori su zakazani za 20. august.

Najpoznatija žrtva do ubistva Villavicencija bio je novinar koji je razotkrio korupciju, tj. vezu između organiziranog kriminala i državnih službenika. Poslije njegovog ubistva uhapšeno je šest državljana Kolumbije. Agenti FBI su došli u Ekvador kako bi pomogli u istrazi ubistva kandidata za predsjednika, prenosi BBC.