Odbrambeni štit NATO-a
29

U Poljskoj se otvara raketna baza protivzračne odbrane, zatraženo obaranje i ruskih raketa

A. Ku.
Ilustracija: Shutterstock
Ilustracija: Shutterstock
Poljski ministar vanjskih poslova Radosław Sikorski najavio je da će ta zemlja uskoro otvoriti raketnu bazu protivzračne odbrane i izrazio nadu da će oboriti i ruske rakete koje lete prema Poljskoj.

Nakon julskog samita NATO-a u Washingtonu, objavljeno je da je novo američko odbrambeno raketno postrojenje u Poljskoj biti operativno i spremno za odbranu Alijanse.

"Otvorit ćemo raketnu bazu protivzračne odbrane u Rezdikowu u narednim sedmicama. Ovo je baza o kojoj smo se dogovorili sa Sjedinjenim Američkim Državama", istakao je Sikorski.

Dodao je da se Poljska također u pregovorima sa SAD-om kako bi osigurala da njeni sistemi protivraketne odbrane mogu obarati ruske rakete koje lete prema Poljskoj, a ne samo iranske rakete koje lete prema SAD-u.

Nije poznato da li je Poljska dobila odgovor na ovaj zahtjev.

Američku odbrambenu raketnu bazu u Poljskoj naručio je NATO u julu 2024. godine.

Kao komponenta NATO-ovog sveobuhvatnog raketnog odbrambenog štita, dizajnirana je za otkrivanje, praćenje i presretanje balističkih projektila. Objekat je isključivo odbrambeni i ima oko 200 zaposlenih.

Nakon ruskog napada velikih razmjera na Ukrajinu ujutro 26. augusta, Poljska je prijavila povredu svog zračnog prostora.

Nakon toga, Sikorski je u intervjuu za Financial Times izjavio da bi Poljska trebala presresti ruske rakete koje bi mogle probiti poljski zračni prostor još iznad Ukrajine.