Najhladnija zima
44

U Sibiru ove godine temperature idu i do -62 stepena

I. M.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
U Jakutiji, najvećoj regiji u Rusiji koja se nalazi u Sibiru, ove godine temperature se spuštaju daleko ispod prosječnih. Iz regionalnog hidrometeorološkog centra su upozorili da noćne temperature mogu dostići i -62 stepena.

Najveća regija u Rusiji Jakutija koja se nalazi u Sibiru poznata je po hladnoj zimi koja počinje u oktobru, a završava se u aprilu. Prosječna temperatura tokom zime je od -35 do -45 stepeni. Međutim, ove godine zima u Jakutiji je dosta hladnija.

Prosječna dnevna temperatura u prvim sedmicama nove godine bila je 7 stepeni ispod klimatske norme. Stanovcnici Jakutska nakon kratkog zatopljenja u četvrtak (temperatura nije bila niža od -32) pripremaju se za novo zahlađenje.

"Prvi put je zima toliko hladna. Ranije je bilo puno toplije, a sada je puno hladnije. Mi, domaći, to osjetimo, ali posjetioci se uglavnom smrzavaju do kostiju", rekao je jedan od stanovnika Jakutska.

Zbog anomalnih mrazeva u školama Jakutska je odgođena nastava, gusta magla je prouzrokovala najmanje jednu masovnu saobraćajnu nesreću, piše Euronews.

Prema pisanju lokalnih medija, situcaiju otežava zastarjela infrastruktura. Početkom januara, dok su temperature išle do -40, zbog kvara, više od hiljadu porodica je ostalo bez grijanja.
Vezani članci