Pokušaj zaustavljanja
112

U strahu od Ukrajinaca, Rusija u oblasti Kurska kopa rovove i protivoklopne jarke

F. H.
Mapa: Twitter/ Rybar_force
Mapa: Twitter/ Rybar_force
Analitičari iz Instituta za proučavanje rata (ISW) smatraju da ukrajinske operacije u Kurskoj oblasti imaju značajan utjecaj na odbranu, logistiku i sigurnost u Rusiji.

Ruski vojni blogeri izvijestili su da su ukrajinske snage postigle male uspjehe u Kurskoj oblasti, iako su sveukupno ukrajinske operacije u tom području usporene. Ruske snage pokušavaju stabilizirati liniju fronta.

Satelitske slike kompanije Maxar, snimljene 12. augusta, otkrivaju novoizgrađene obrambene položaje, uključujući rovove i protuoklopne jarke, smještene jugozapadno od Lgova duž autoceste E38 Lgov-Rylsk-Hlukhiv (sjeverozapadno od ruskog grada Sudzha).

Dodatne slike objavljene 13. augusta i prikupljene između 6. i 11. augusta pokazuju nove utvrde u blizini autoceste 38K-024 južno od Lgova.

Ove nove odbrane postavljene su oko 17 kilometara sjeverno od najudaljenijeg ukrajinskog napredovanja u Kurskoj oblasti, što ukazuje da su ruske snage zabrinute zbog mogućnosti brzog napredovanja ukrajinskih snaga sjevernije.

Usredotočenost na glavne autoceste sugerira da ruske snage pokušavaju zaštititi ključne kopnene komunikacijske linije (GLOCs), osobito duž ruta E38 i 38K, kako bi spriječile ukrajinska kretanja.

Ukrajinske operacije u Kurskoj oblasti također navodno utječu na logistiku ruske željeznice. Zajednica bjeloruskih željezničara izvijestila je 13. augusta da interni izvori tvrde da su Ruske željeznice obavijestile Bjeloruske željeznice da prestanu slati vozove s bjeloruskih kolodvora na granu Moskovske željeznice Oryol-Kursk počevši od 12. augusta. To je zbog "operativnog prebacivanja trupa velikih razmjera u smjeru Kurske oblasti" i kretanja teretnih vozova u vojne svrhe.