Albanija
72

U Tirani je danas otvorena najveća džamija na Balkanu, ceremoniji prisustvovao i Erdogan

V. K.
Predsjednik Turske Recep Tayyip Erdogan u okviru balkanske turneje danas je između ostalog posjetio Albaniju gdje je, zajedno s premijerom ove zemlje, prisustvovao otvaranju najveće džamije na Balkanu.

U društvu albanskih zvaničnika, Erdogan je danas uz prisustvo hiljade vjernika otvorio džamiju Namazgah u Tirani.

"Molim se Bogu da džamija Namazgah, najveća džamija na Balkanu, bude od koristi za svu našu muslimansku braću. Ne sumnjam da će džamija biti simbol prijateljstva, bratstva i solidarnosti između nas i Albanije. U islamskoj misli, džamija je u srcu života, u centru grada i temelju civilizacije", rekao je Erdogan.

Naveo je i kako džamije nisu samo bogomolje.

"One su centri istine koji pozivaju cijelo čovječanstvo na monoteizam i molitvu. Naša uzvišena vjera nameće nama muslimanima dužnost da gradimo džamije i brinemo o njima. Kao što danas gradimo džamije, moramo svi zajedno raditi da bismo održavali vrijednosti koje ove džamije predstavljaju", poručio je turski predsjednik.

Na kraju, Erdogan je poručio kako se ne treba odvojiti o uzvišenih vrijednosti islama.

"Molim se da namaz i ibadeti u ovoj prekrasnoj džamiji budu prihvaćeni od Boga", zaključio je Erdogan.

Odluku o gradnji džamije Namazgah još 2010. godine donio je tadašnji gradonačelnik Tirane Edi Rama, a 14 godina kasnije ona će konačno biti otvorena za sve vjernike. Džamija ima četiri minareta od kojih je svaki visok 50 metara, a centralna kupola visoka je 30 metara.

Na prvom spratu džamije izgrađen je i Dom kulture i drugi sadržaji, a imat će kapacitet da primi 4.500 vjernika.

Osim ceremonije otvaranja, turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan prisustvovao je i ceremoniji polaganja kamena temeljca džamije 2015. godine.