Prilagođavanje u ratu
22

U Ukrajini oboren dron kineske proizvodnje: Civilna letjelica je naknadno naoružana

N. V.
Foto: CNN
Foto: CNN
Ukrajinski vojnici tvrde da su na svojoj teritoriji automatskim oružjem AK-47 tokom vikenda srušili naoružani dron kineske proizvodnje

Dron koji je srušen bio je Mugin-5, komercijalna bespilotna letjelica (UAV) koju je napravio kineski proizvođač sa sjedištem u lučkom gradu Xiamen, na istočnoj obali Kine. Mugin Limited potvrdio je za CNN da je u pitanju njihov avion, nazvavši incident "duboko nesretnim".

Neki tehnološki blogeri kažu da su ove mašine poznate kao "Alibaba dronovi" jer su bile dostupne online za prodaju do 15.000 dolara, a bilo ih je moguće kupiti na Alibabi i Taobao.

Ovo je najnoviji primjer civilne bespilotne letjelice koja je naknadno opremljena i naoružana, što je znak brzog mijenjanja obrazaca ratovanja otkako je počela invazija na Ukrajinu.

Za CNN su vojnici ekskluzivno ispričali šta se dogodilo te su reporteru pokazali mjesto na kojem se nalaze olupine naoružanog drona koji su srušili.

Služba sigurnosti Ukrajine rekla je da su ih njihovi agenti smješteni na teritoriji pod ruskom kontrolom u noći s petka na subou upozorili da je odatle lansirana bespilotna letjelica, koja je krenula prema ukrajinskoj meti.

Podigli su uzbunu prema vojnim jedinicama sa sjedištem u istočnoj Ukrajini, u blizini grada Slavjanska. Oko dva sata ujutro, u subotu ujutro, borci 111. brigade Teritorijalne odbrane Ukrajine čuli su dron iznad glave, te su čak vidjeli i svjetlo koje treperi na letjelici. Vojnici su pucali na njega i oborili bespilotnu letjelicu.