Govorio o Rezoluciji
119

U UN-u prikazana Bećirovićeva videoporuka: Upućena je planetarna poruka da ima nade za pravdu i istinu

S. M.
Denis Bećirović
Denis Bećirović
U sklopu Međunarodnog dana sjećanja i obilježavanja genocida u srebrenici 1995. godine koji se po prvi put obilježava u Ujedinjenim nacijama prisutnima se video linkom obratio i predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović.

Na početku izlaganja zahvalio se Generalnoj skupštini UN-a na usvajanju Rezolucije o genocidu u Srebrenici.

"Hvala svim državama članicama koje su glasale za istinu i pravdu. Usvajanjem Rezolucije upućena je važna poruka čovječanstvu. UN ne smije zaboraviti pravosnažne presude svojih sudova o genocidu u Ruandi i Srebrenici. One trebaju biti stalno upozorenje čovječanstvu", rekao je Bećirović.

Naglasio je da se svi moramo boriti da se genocid više nikada ne ponovi.

"Nikada, nigdje, nikome", rekao je Bećirović.

Govoreći o značajnim implikacijama usvojene Rezolucije na međunarodno pravo i ljudska prava istakao je tri ključna razloga zašto je ona ključna.

"Glasajući za Rezoluciju kredibilitet UN-a je očuvan jer su najviši sudovi UN-a presudili da je genocid počinjen u Srebrenici. Drugo, glasanjem za Rezoluciju upućena je planetarna poruka obespravljenim ljudima da ima nade za pravdu i istinu. Treće, genocid u Srebrenici je pravna i historijska činjenica koju negatori genocida ne mogu izbrisati", kazao je Bećirović.

Podvukao je da se ratni zločinci ne mogu skrivati iza cijelih naroda.

"Rezolucija je nova šansa za katarzu i civilizovano raščišćavanje s onima koji su odgovorni za počinjeni genocid. Genocid na nad Bošnjacima u Srebrenici u srcu Evrope ne smije biti zaboravljen i negiran. Sjećanjem čuvamo dostojanstvo žrtava i borimo se za sigurnu budućnost novih generacija", zaključio je Bećirović.