Osnovana radikalna grupa
0

Uhapšen kolovođa: Maloljetnici planirali teroristički napad na LGBT povorku u Slovačkoj

B. H.
Foto: X.com
Foto: X.com
Češka policija u saradnji sa slovačkom privela je suosnivača grupe koja je planirala teroristički napad na Rainbow Pride u Bratislavi u Moravskoj. Glasnogovornik češke policije David Schön odbio je komentirati okolnosti slučaja.

Prema riječima glavnog državnog tužitelja u Olomoucu Radima Dragouna, sud je mladog Čeha priveo zbog straha od ometanja istrage i mogućeg ponavljanja kriminalnih radnji, izvijestio je češki dnevnik Deník N. Prema njegovim riječima, mladić nije u pritvoru procesuiran za pripremanje napada na marš u Bratislavi, jer je od daljnjeg postupka svojevoljno odustao.

Optužen je za kaznena djela osnivanja, podupiranja i promicanja pokreta usmjerenog na gušenje ljudskih prava i sloboda te podupiranja i promicanja terorizma. Punoljetnoj osobi za to bi prijetila kazna od 15 godina, u njegovom slučaju manja.

"Iz taktičkih razloga nećemo komentirati okolnosti slučaja koji istražuju naše slovačke kolege", rekao je novinaru TASR-a glasnogovornik češke policije David Schön. Dodao je da trenutno nema poznate opasnosti od napada grupe ili pojedinca u Češkoj.

No, ostaje opći rizik s obzirom na sigurnosnu situaciju u svijetu, ratni sukob u Ukrajini i Palestini. Prema njegovim riječima, češka policija i moguće prijetnje rješava u saradnji s partnerima u inostranstvu.

Slovačka policija izvijestila je o otkrivanju opasne grupe ljudi koja je planirala napad na Bratislavu Pride 18. jula. Navela je da su članovi grupe među sobom širili neonacističke simbole, govor mržnje i poticanje na nasilje na raznim internetskim platformama.

Prema češkim medijima, protiv njih je 17. jula poduzela mjere u nekoliko zemalja, uključujući Češku. Upravo su u Moravskoj kriminalistički službenici Nacionalnog štaba za borbu protiv terorizma, ekstremizma i kibernetičkog kriminala priveli maloljetnog Čeha. Prema njima, on je suosnivač grupe čiji su se članovi međusobno radikalizirali i planirali napade u Bratislavi.