Podrška paravojsci
24

Ujedinjeni Arapski Emirati uhvaćeni na djelu: Pojavili se dokazi o raspoređivanju vojske u Sudanu

F. H.
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Foto: Shutterstock/Klix.ba
Pasoši pronađenu na ratištima u Sudanu sugerišu da Ujedinjeni Arapski Emirati potajno ubacuju borce u razornom građanskom ratu u zemlji, prema procurjelim dokumentima, tvrdi The Guardian.

Dokument na 41 stranici, poslan Vijeću sigurnosti UN-a i koji je Guardian imao na uvid, sadrži slike pasoša Emirata koji su navodno pronađeni u Sudanu i povezane s vojnicima Snaga za brzu podršku (RSF), ozloglašene paravojske te afričke nacije.

Ujedinjeni Arapski Emirati su prethodno odbacili sve optužbe za opskrbu oružjem RSF-a, koji drže grad El Fasher pod opsadom u široj kampanji etničkog čišćenja u Darfuru.

Međutim, sugestija da su Emirati rasporedili osoblje za pomoć borbama u Sudanu bila bi eskalacija, koja bi dodatno rasplamsala geopolitičke složenosti 15-mjesečnog građanskog rata između RSF-a i sudanske vojske.

Tvrdi se da su putovnice pronađene u Omdurmanu, gradu preko Nila od glavnog grada Kartuma, u području koje je držao RSF, ali ga je nedavno vratila sudanska vojska.

Analitičari su otkriće opisali kao vatru koja je izazvala poricanja Ujedinjenih Arapskih Emirata i postavila pitanja o tome što SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo znaju o razini upletenosti zaljevske države u Sudan i je li zapad učinio dovoljno da obuzda potporu miliciji optuženoj za genocid.

Bivši sudanski savjetnik američke vlade, Cameron Hudson, rekao je da će zapad morati djelovati.

"Ovo će prisiliti Washington da prizna što zna o ovome i prisilit će ih da odgovore", rekao je.

Neki stručnjaci vjeruju da bi, bez navodne upletenosti UAE, sukob koji je pokrenuo najgoru humanitarnu krizu u svijetu već bio gotov.

Dokument, poslan prošlog mjeseca Vijeću sigurnosti UN-a, također ukazuje da su Emirati opskrbili RSF bespilotnim letjelicama modificiranim za bacanje kontroverznih termobaričkih bombi. Oni su razorniji od konvencionalnih eksploziva slične veličine i bilo je poziva da se zabrane.

Papiri uključuju fotografije stranica četiri pasoša koji navodno pripadaju muškim državljanima UAE, dvojica rođena u Dubaiju, jedan u gradu Al Ain i drugi Ajman, peti po veličini grad u UAE. Svi su u dobi od 29 do 49 godina.

Izvor upoznat s otkrićem rekao je da su pasoši izvađeni iz olupine vozila pronađenog u Omdurmanu u februaru.

"Procjena je da pripadaju obavještajnim časnicima UAE", dodali su, govoreći pod uvjetom anonimnosti.

Dva pasoša jemenskih državljana pronađene su na istoj lokaciji, a jedna je bila 38-godišnjak rođen u Dubaiju i 31-godišnjak iz Dhalea, jugozapadni Jemen. RSF je prethodno poslao hiljade svojih boraca u Jemen da se bore protiv Huta, a očito vraćanje jemenskih pasoša u Sudanu sugeriše da je takva pomoć možda uzvraćena.

Ujedinjeni Arapski Emirati su u više navrata odbacili optužbe da su slali vojnu podršku bilo kojoj od zaraćenih strana u Sudanu. Prošlog mjeseca misija Emirata pri UN-u rekla je da su tvrdnje koje sugeriraju suprotno "laži, dezinformacije i propaganda koju šire neki sudanski predstavnici".

Međutim, promatrači UN-ovih sankcija opisali su tvrdnje da su UAE pružili vojnu potporu RSF-u kao "vjerodostojne".